Denník N

Kenskí maratónci trénujú polovicu z toho čo on. Litovčan prekonal rekord na 100 km

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

ultrabežec z Litvy Alexandr Sorokin vytvoril ďalší rekord a potvrdil, že na dlhých tratiach patrí k najlepším v histórii.

Po svetovom maxime na 100 míľ a po vlaňajšom impozantnom rekorde v 24-hodinovom behu prekonal v sobotu na atletickej dráhe v britskom Bedforde aj rekord v behu na 100 kilometrov.

Zvládol ich za 6 hodín 5 minút a 41 sekúnd, predchádzajúce maximum prekonal takmer o päť minút.

Sorokin pritom začal s behom až ako 32-ročný len preto, aby si zlepšil životosprávu, keďže bojoval s alkoholom, cigaretami aj nadváhou. V septembri bude mať 41.

Rovnako ako jeho životný príbeh je výnimočný aj Sorokinov tréning. Niekdajší krupiér z kasína sa na prekonanie rekordu pripravoval v Keni a počtom odbehnutých kilometrov výrazne prekonal aj tamojších vytrvalcov.

V nasledujúcom texte sa pozrieme na tréningový plán, vďaka ktorému sa dopracoval k svetovému maximu.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Dva maratóny po sebe a k tomu ešte 16 kilometrov. Alebo inak, 250 okruhov na atletickej dráhe. Alexandr Sorokin túto vzdialenosť v sobotu prebehol v rekordnom čase, pričom každý zo stovky kilometrov zvládol v priemernom tempe 3:39 min. To predstavuje rýchlosť 17 km/h.

Oba maratóny zvládol bez prestávky v priemernom čase

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie