Denník N

Katalánskych lídrov hekli cez Pegasus. EÚ nemôže mať dvojaký meter, vraví katalánska šéfka diplomacie

Foto - Twitter
Foto – Twitter

Najmenej 65 predstaviteľov hnutia za nezávislosť Katalánska špehovali pomocou izraelského softvéru Pegasus. Medzi ľuďmi, ktorých hekli, sú podľa nedávnych zistení viacerí predsedovia regionálnej vlády, europoslanci aj aktivisti z mimovládnej sféry.

Pegasus na sledovanie svojich oponentov využívali najmä autoritárske vlády. V Európe sa doteraz vedelo o prípadoch v Maďarsku a Poľsku. Sledovanie v Katalánsku bolo rozsiahlejšie a analytici z organizácie Citizen Lab, ktorí preverovali informácie o sledovaní, dospeli k záveru, že Pegasus zrejme využíval španielsky štát.

Už dlhšie je známe, že izraelská firma NSO Group, ktorá softvér vyvinula, ho predávala iba štátom a ich bezpečnostným zložkám. Španielska vláda odmieta, že by ilegálne sledovala katalánskych politikov a aktivistov, no nevyjadrila sa k tomu, či jej tajná služba kúpila a využívala Pegasus.

Katalánska ministerka zahraničných vecí Victòria Alsina, ktorá minulý týždeň navštívila Bratislavu, vraví, že regionálna vláda nie je spokojná s reakciou Madridu. „EÚ teraz môže ukázať, že neuplatňuje dvojaký meter,“ hovorí v rozhovore.

Pegasus je softvér, ktorý jeho výrobca predáva len vládam, takže je v podstate isté, že katalánski politici a aktivisti sa stali terčom štátneho odpočúvania. Asi predpokladáte, že to bola španielska vláda, nie nejaká tretia krajina.

Postoj katalánskej vlády, ktorý podporila aj EÚ, je, že potrebujeme transparentné vyšetrovanie pod verejným dohľadom, aby sme zistili, čo presne sa udialo. Potrebujeme si vyjasniť, kto je politicky zodpovedný za sledovanie. Ako katalánska vláda podnikneme právne kroky, pomôžeme aj poškodeným a chceme využiť aj medzinárodné inštitúcie. Pôjdeme s tým do Rady Európy, všetkých inštitúcií EÚ aj OSN.

To, čo bude nasledovať, nie je dôležité len pre Katalánsko a Španielsko, je to súčasť celosvetovej diskusie. Musíme chrániť základné práva aj tie digitálne. Keď sa to stalo v Katalánsku, môže sa to stať kdekoľvek. Tento škandál sa týka aj základných hodnôt EÚ, preto si myslíme, že európske inštitúcie majú šancu ukázať, že sa zaujímajú o ochranu základných práv. Ide totiž o masívne sledovanie softvérom Pegasus, aké doteraz v Európe nebolo potvrdené.

Budete sa snažiť zapojiť do vyšetrovania aj inštitúcie EÚ?

EÚ teraz môže ukázať, že neuplatňuje dvojaký meter. Keď sa porušovali práva napríklad v Poľsku, vždy sa objavili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Nezávislosť Katalánska

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie