Denník N

Fico napáchal na demokracii veľké škody, teraz jej môže pomôcť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred súd sa mal postaviť už Vladimír Mečiar, ale Robert Fico tomu zabránil, lebo veril, že expremiéri majú byť nedotknuteľní.

Ak sa Robert Fico dostane pred súd a dokonca aj do väzenia, nebude to také výnimočné, ako sa nám to javí. Pred mesiacom si odsedel dva dni v cele Ficov politický súpútnik, bývalý trojnásobný (2009 – 2021) bulharský premiér Bojko Borisov.

Borisov je obvinený z korupcie, ale prokurátor ho prikázal prepustiť na slobodu, čo súčasný bulharský premiér Kiril Petkov označil za „sabotáž“ zo strany generálneho prokurátora. Bulharsko má podobné problémy s autoritárskymi politikmi a s očistou justície ako Slovensko.

Ale na súdny proces – hoci na slobode – čaká aj dlhoročný expremiér Izraela Benjamin Netanjahu, obvinený z korupcie. V susednom Česku je od marca opäť obžalovaný expremiér Andrej Babiš za zneužitie európskych fondov v kauze Čapí hnízdo.

Francúzi zasa odsúdili už dvoch svojich exprezidentov: Jacques Chirac dostal v roku 2011 dva roky podmienečne za zneužívanie verejných fondov a Nicolas Sarkozy dostal v roku 2021 dokonca tri roky (z toho rok natvrdo, hoci s možnosťou domáceho väzenia) za korupciu.

Fico mylne dúfa, že európski politici budú z jeho prípadu zhrození. Sú na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie