Denník N

Ghannamová o hniezdach záchrany: Stačilo by, ak by to kontrolovali tak, ako majú (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď vyšli von informácie, že zlyhalo signalizačné zariadenie, zhostila sa ma panika, hovorí Anna Ghannamová, ktorá je predsedníčkou občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré zriaďuje hniezda záchrany.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred týždňom našli v hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb na bratislavských Kramároch mŕtve dieťa. Upozornil na to portál noviny.sk.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia. Nemocnica našla v hniezde dieťa bez známok života 19. apríla dopoludnia. „Ihneď sme kontaktovali políciu a prípad riešime v súčinnosti s políciou. Je nám všetkým nesmierne ľúto tejto tragédie a sme plne súčinní s políciou pri vyšetrovaní príčin smrti dieťatka,“ povedala hovorkyňa nemocnice.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský avizoval, že sa bude o fungovanie hniezda záchrany zaujímať. Hniezda záchrany sa pravidelne kontrolujú, na Kramároch bola posledná kontrola 13. apríla a zariadenie vtedy malo byť funkčné.

Anna Ghanamová, predsedníčka občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré hniezda záchrany zriadilo, v rozhovore hovorí, ako hniezda fungujú,

  • ako sa zmenia pravidlá a kontrola,
  • koľko sa rodí na Slovensku nechcených detí,
  • či zlyhalo hniezdo alebo ľudský faktor a ako táto udalosť zmení vnímanie hniezd záchrany.

Minulý týždeň našli v hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb na bratislavských Kramároch mŕtve dieťa. Ide o prvý takýto prípad na Slovensku. Ste predsedníčkou občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré hniezda zriaďuje. Ako ste túto informáciu prijali?

Bola to pre mňa veľmi šokujúca informácia. Prvá mi napadla otázka, ako je to vôbec možné. Druhá, prečo sa to dozvedám z médií, keď máme darovaciu zmluvu, kde je uvedené, že ma majú o každom náleze informovať. Ale úplne prvotné bolo, že mi to bolo strašne ľúto.

Nemocnica vám ako darcovi a majiteľovi hniezda nedala vedieť, čo sa stalo?

Nie sme majiteľmi hniezda. Boli sme majiteľmi, kým sme ho darovali nemocnici darovacou zmluvou. Majiteľom hniezda je už nemocnica a v darovacej zmluve sa zaväzuje garantovať bezpečnú prevádzku hniezda, kontrolu, hygienickú čistotu a zdravotnú starostlivosť o dieťa, čo doteraz všetky nemocnice úplne úžasne plnili. Za to som im veľmi vďačná.

V darovacej zmluve je daná aj povinnosť, že vás majú informovať?

Áno. Mala som to vedieť dopredu. Nie je to len v darovacej zmluve, ale je to aj v usmernení pre pracovníkov, kde nás majú informovať o náleze. Sú tam vypísané aj presné údaje k dieťaťu, ktoré mám vedieť. Ale v tejto chvíli v súvislosti s touto tragédiou to nie je až také podstatné. Podstatné je, prečo sa to vôbec stalo a ako je to možné.

Môže to ale ukazovať, akým spôsobom k hniezdu pristupovali.

To si nedovolím prejudikovať.

Najdôležitejšia otázka je, prečo sa to stalo a ako je to možné. Hniezda záchrany fungujú tak, že keď ho niekto otvorí, mala by sa spustiť na novorodeneckom oddelení zvuková signalizácia, mnohé nemocnice majú aj svetlo, ktoré ich má upozorniť. Ako má potom nemocnica postupovať?

Majú dať matke päť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie