Denník N

Moja teta obhajuje Putina. Ako hovoriť s blízkym človekom, ktorý odmieta realitu?

Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Máme tendenciu preceňovať rozum, hovorí psychológ Ondrušek. Mnoho ľudí sa riadi dojmami a emóciami. Odporúča preto budovať osobné vzťahy. Pre tetu môže byť určujúca skutočnosť, že iný názor má jej obľúbený synovec, než samotné fakty, ktoré jej predostrie.

Ako mnohé slovenské rodiny pred časom rozdeľovala téma očkovania, tak ich dnes rozdeľuje vojna na Ukrajine. Každý štvrtý Slovák aj po invázii na Ukrajinu vníma Vladimira Putina pozitívne, ukázal aprílový prieskum Globsecu, čo môže vyvolávať hádky s jemu blízkymi ľuďmi, ktorí to vidia inak.

Skúsenosť ukazuje, že značná časť fanúšikov Vladimira Putina je nemenná: k obhajobe Putina alebo aspoň k odvádzaniu pozornosti od jeho agresie majú aj osobné dôvody, prípadne v tom našli spôsob sebarealizácie.

Pokiaľ však je dotyčný človek ešte schopný diskusie, je možné vyskúšať niekoľko tipov, o ktoré sme požiadali:

  • psychológa a odborníka na krízovú komunikáciu Dušana Ondrušeka,
  • odborníka na kritické myslenie Jána Markoša, autora knihy Sila rozumu v bláznivej dobe,
  • exposlanca a riaditeľa Akadémie kritického myslenia Martina Poliačika, autora knihy Poriadok v hlave
  • a riaditeľa vzdelávacieho programu Jeden svět na školách Karla Strachotu, ktorý sa venuje kremeľskej propagande.

Tento článok bude mať tri časti. V prvej časti sa pokúsime preniknúť do sveta, ktorý formuje názory fanúšikov Vladimira Putina.

V druhej časti si opíšeme možné chyby, ktoré z dobre mienenej debaty dokážu urobiť neproduktívnu hádku.

A v tretej časti ponúkneme tipy, ktoré môže skúsiť človek v diskusii aplikovať.

Viacerí naši respondenti sa zhodli v tom, že je vhodné sa o komunikáciu aspoň pokúsiť. A pokiaľ aj človek zistí, že to nemá zmysel, je podľa nich potrebné dať aspoň najavo nesúhlas – než len nad vyviňovaním agresora mávnuť rukou.

„Vnímam ako našu civilizačnú povinnosť voči obetiam zverstiev, že nebudeme ticho. Že povieme aspoň to, že zľahčovanie zločinov a šírenie konšpiračných teórií považujeme za neprijateľné,“ hovorí Markoš.

S čím pri obhajcoch Putina počítať

1. O Rusku a Putinovi majú skreslené predstavy

Už prieskumy pred Putinovou agresiou ukázali, že v strednej a vo východnej Európe je len jediný štát, kde má ruský prezident vyššiu popularitu než na Slovensku, a to je Bulharsko. Vo všetkých iných okolitých krajinách dopadol Putin horšie (v Česku mal len polovičné sympatie verejnosti oproti Slovensku).

Analýzy inštitútu Globsec ukázali ešte jednu podstatnú vec: mnohí Slováci nesympatizujú so skutočným Putinom či so skutočným Ruskom, sympatizujú len s nejakou svojou predstavou, ktorú o nich majú.

Keď výskumníci robili takzvané focusové skupiny, pozvaní Slováci opisovali Rusko ako bohatú krajinu, ktorej sa krivdí a ktorú chce Západ dostať na kolená z obavy, aká je silná. Samotný Putin je v ich očiach mierotvorca, zodpovedný štátnik a ochranca tradičných hodnôt.

„Z mnohých výrokov pozorujeme, že títo ľudia nemajú reálnu predstavu o tom, aká je životná úroveň obyčajných ľudí v Rusku. Neuvedomujú si ani veľkú mieru porušovania ľudských práv či podvratné aktivity Kremľa v širšom regióne,“ komentovala tieto zistenia výskumníčka Katarína Klingová.

Predvojnová popularita Putina medzi obyvateľmi strednej a východnej Európy: zdroj Globsec Trends 2021

2. Chcú sa cítiť výnimoční

Na sociálnych sieťach investujú mnohí Slováci do obhajoby Putina množstvo svojho času a energie. Nikto ich za to nemusí platiť, poháňať ich môže už len pocit výnimočnosti.

Psychológ Ondrušek hovorí, že časť ľudí chce byť jednoducho za každú cenu alternatívna, nemainstreamová. Ako potrebovali oponovať takzvanému mainstreamu pri téme vakcín, tak chcú byť odlišní aj pri téme vojny na Ukrajine.

„Môže byť za tým až narcistická potreba

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie