Denník N

Vyšetrovanie biskupa Chautura pre sexuálne zneužívanie sa skončilo, dnes žije v kláštore

Martina O'Connor. Foto N - Tomáš Benedikovič
Martina O’Connor. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyšetrovanie gréckokatolíckeho biskupa Milana Chautura pre sexuálne zneužívanie sa definitívne skončilo. Okresná polícia v Humennom zastavila trestné stíhanie kňaza a prípad uzavrela s konštatovaním, že vladyka pred zhruba tridsiatimi rokmi Martinu O’Connorovú sexuálne nezneužíval.

Podľa vyšetrovateľa sa potvrdilo, že Martina sa v detstve s Chauturom stretávala a dochádzalo medzi nimi k fyzickému kontaktu, mával ju posadenú na kolenách a hladil ju. Tvrdí však, že Chauturove dotyky „neboli takého invazívneho a intenzívneho charakteru zasahovania do jej intímnej sféry, aby tu bolo možné hovoriť o úmyselnom a cieľavedomom konaní“.

Vyšetrovateľ vypočul aj viacerých svedkov, no žiaden z nich nepotvrdil, že by bol priamym svedkom sexuálneho zneužívania, keďže k týmto činom zvyčajne dochádza v súkromí.

Proti ukončeniu trestného stíhania podala O’Connor so svojím právnikom Matúšom Kanisom sťažnosť, no tú krajská prokuratúra v Prešove v marci odmietla. Proces vyšetrovania sa tým skončil.

„Z mojej strany som spravila všetko, čo sa dalo. Na to, aby sa dokázala jeho vina, je potrebné, aby sa prihlásilo viac obetí. Viem, že sú a možno konečne nájdu odvahu ozvať sa. Alebo nie, a budú ďalej žiť v tichosti ako do teraz,“ hovorí Martina O’Connor. „Viem, čo sa stalo a že to nebolo správne, etické či morálne.“

Hovorca košickej eparchie Martin Mráz tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie