Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Tŕnistá cesta do hlbín ruskej duše

Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N - Tomáš Benedikovič
Z mítingu Smeru na Slavíne 10. apríla 2022. Foto N – Tomáš Benedikovič

Novinár chodil celé týždne po Rusku a vypytoval sa ľudí, čo si myslia o vojne. Z ich názorov mrazí.

Ak chcete aspoň trochu porozumieť Rusom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine, musíte sa mentálne vopred pripraviť na úplne iný myšlienkový svet, v ktorom je všetko naopak. Novinár ruského nezávislého portálu Meduza Šura Burtin strávil niekoľko týždňov na cestách po Rusku a vypytoval sa ľudí, čo si myslia o vojne.

Jeho skúsenosti potvrdzujú to, čo hovoria aj prieskumy verejnej mienky – väčšina Rusov podporuje Vladimira Putina aj vojnu proti Ukrajine. Ich motívy sú rôzne, ale dajú sa zhrnúť do jedného koša, v ktorom sa stretávajú strach, poslušnosť voči moci, nechuť k slobode, presvedčenie, že Rusov nikto nemá rád, hoci sú to tí najsrdečnejší ľudia na svete, že Ukrajinci sú nacisti, a keby Putin nezaútočil na nich, zaútočili by oni na Rusko, a častou prímesou rôznych pocitov je úľava z toho, že sa konečne deje niečo veľké.

Burtin sa rozprával s mnohými Rusmi vo veľkých aj malých mestách a zistil, že v malých mestách a vo vzdialenejších regiónoch majú ľudia – aj pri podpore Putina – predsa len istý súcit s ukrajinskými ženami a deťmi, ktoré tam zomierajú. Naopak, Moskovčania sú najradikálnejší a najsurovejší.

Celú výnimočne dlhú reportáž tvoria v podstate záznamy rozhovorov, v ktorých jeden je absurdnejší ako druhý.

„Som z toho už unavená,“ hovorí jedna žena. „Je to stále to isté. Oni [Ukrajinci] hovoria, že my ich zabíjame, ale my to nerobíme. Prečo by sme to robili?“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie