Denník N

Spoluzakladateľ Smeru Zala: Ak to Fico a Kaliňák robili, tak pred členmi to skrývali

Boris Zala. Foto N – Tomáš Benedikovič
Boris Zala. Foto N – Tomáš Benedikovič

Niekdajší vysokopostavený člen Smeru Boris Zala v rozhovore komentuje trestné stíhanie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. Myslí si, že koaličná väčšina vydá predsedu Smeru na väzobné stíhanie. List, ktorý Fico poslal lídrom EÚ, podľa neho nik nezoberie vážne.

S Robertom Ficom v roku 1999 zakladal Smer. Roky bol súčasťou vedenia strany, až zo Smeru v roku 2016 odišiel, lebo Robert Fico po kauze spojenej s Ladislavom Bašternákom neodvolal Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra. Boris Zala bol v čase odchodu zo strany europoslancom, dnes je dôchodcom.

V rozhovore sa dočítate: 

  • prečo považuje za dôležité, aby boli Fico a Kaliňák vyšetrovaní zákonne,
  • ako ich stíhanie uškodí Smeru,
  • prečo sa on ani nik v Smere neozýval, keď boli podozrenia, že Fico zneužíva funkciu premiéra,
  • prečo sa Peter Pellegrini zastáva obvineného Fica,
  • ako predseda Smeru stratil kredit v EÚ,
  • ako ho sklamali európski socialisti, keď nezakročili voči Ficovi.

Čo hovoríte na to, že Robert Fico a Robert Kaliňák sú podozriví, že v čase vládnutia boli kriminálnikmi? 

Z toho môžem byť len veľmi smutný: je to veľká škvrna na mojom osobnom úsilí rozvinúť na Slovensku sociálnodemokratickú ideu a sociálnodemokratickú stranu. Je to dvojitý úder. Prvý, keď sa už po roku 2016 začal Robert Fico definitívne orientovať nacionalisticko-konzervatívnym smerom. To bol ideologický úder sociálnej demokracii. A teraz prichádza podozrenie z kriminálnej činnosti. Aj keď ja som už v roku 2016 verejne upozorňoval, že kauza Bašternák spochybňuje legálnosť činností niektorých predstaviteľov Smeru.

Dlhé roky poznáte Fica, zakladali ste s ním Smer. Boli ste s ním aj s Robertom Kaliňákom v politike v rokoch, ku ktorým sa viaže obvinenie. Čo si myslíte o tom, čo sa im kladie za vinu? 

To neviem posúdiť, pretože v rokoch 2009 až 2019 som už bol v Bruseli. A posledných päť rokov som už v Smere nebol.

Navyše, oddelil by som Roberta Fica od Roberta Kaliňáka, pretože s Kaliňákom som mal minimálny vzťah. Za 15 rokov som s ním možno prehovoril šesť viet. Ale s Robertom Ficom som úzko spolupracoval a teda prekvapuje ma to, lebo spočiatku patril medzi tých, ktorí sa aj v rámci Smeru dosť ostro stavali voči akémukoľvek zneužívaniu moci. Aj u jednotlivých ministrov. Známe sú kauzy, keď boli dvaja ministri odvolaní pre podozrivé zmluvy s upratovacími spoločnosťami. Dokonca v prípade ministra Pavla Pavlisa išlo o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie