Denník N

Zabíjajú a drancujú, no líšia sa od bežných žoldnierov. Na Ukrajine sú zrejme tisíce wagnerovcov

Traja žoldnieri z Vagnerovej skupiny a miestny vojak v Mali. Foto - TASR/AP
Traja žoldnieri z Vagnerovej skupiny a miestny vojak v Mali. Foto – TASR/AP

Marat Gabidulin je bývalý ruský výsadkár. Keď skončil v armáde, pracoval ako bodygard a pred siedmimi rokmi sa pridal k Wagnerovej skupine – ruským žoldnierom, ktorí bojujú na Ukrajine, v Afrike aj na Blízkom východe.

Gabidulin odišiel bojovať do Sýrie a s odstupom času pre denník Guardian rozprával, že ruské vojenské úspechy v krajine, ktorú zničila občianska vojna, sú do veľkej miery zásluhou žoldnierov, ako bol on. V Rusku im ich však nikto nepriznáva, pretože wagnerovci oficiálne neexistujú. V Rusku sú súkromné vojenské skupiny zakázané.

V skutočnosti sa západné vlády, analytici aj investigatívni novinári zhodujú, že Wagnerova skupina má priame väzby na Kremeľ a koná na príkaz ruskej vlády.

Práve presadzovanie zahranično-politických cieľov Kremľa je hlavnou úlohou wagnerovcov, žoldnierov bojujúcich spôsobom, ktorý ich dostal aj na sankčný zoznam Európskej únie.

Prečo si vybrali Wagnera?

Wagnerovci nedodržiavajú pravidlá, podľa EÚ sú násilní aj voči civilistom, drancujú prírodné zdroje a porušujú medzinárodné právo. Často za nich bojujú bývalí vojaci a ľudia, ktorých láka slušný zárobok.

„Je to 50 na 50. Väčšina ľudí, ktorá ide bojovať za peniaze, zomrie. Tí, ktorí bojujú za svoje ideály, majú väčšiu šancu prežiť,“ povedal pred šiestimi rokmi pre Sky News jeden z bojovníkov.

Bojovníci, ktorí sa rozprávali so zahraničnými médiami, spomínali žold 3- až 4-tisíc dolárov mesačne. Sean McFate, analytik z Atlantickej rady, však tvrdí, že viacerí wagnerovci, s ktorými sa rozprával, sa od iných žoldnierov líšia v jednej veci, ktorá je pre Putina veľmi dôležitá.

„Mnohí z nich sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie