Denník N

Svet podľa kardinála Duku: agresori sú obete, radšej sa dať zastreliť ako nechať znásilniť

foto N - Tomáš Benedikovič
foto N – Tomáš Benedikovič

Duka sa správa ako politik, ktorý presadzuje svoju agendu, a ešte to vyzerá aj tak, akoby hľadal ospravedlnenie pre ruských agresorov a ich konanie.

V jednom zo seriálov na Netflixe svedkyňa na súde vyhlásila, že sivá farba sa príliš preceňuje. Nešlo jej o sivú na farebnej škále, ale o sivú ako barličku pre tých, ktorí veci nechcú vidieť ako čierne alebo biele a vyjadrujú sa v zmysle áno (nie), ale…

Zhodou okolností vypovedala v procese, ktorý sa týkal znásilnenia, a obhajkyňa obžalovaného sa ju snažila „nachytať“ tak, aby to vyzeralo, že agresor nie je tak celkom agresorom. Je zrejmé, že obhajkyňa sa snažila čo najviac chrániť záujmy svojho klienta, na to bolo najatá a bola to jej práca. Prosto chcela porotu presvedčiť, že veci nie sú len čierne a biele.

Rovnako odpudivej relativizácie sa dopustil aj český kardinál Dominik Duka vo svojom blogu, v ktorom písal o znásilňovaní žien ruskými vojakmi vo vojne na Ukrajine. „Príslušník ozbrojených síl je často tiež obeťou tých najsilnejších emócií a vášní, kde hrôza z boja, strach a nenávisť ho privádza skutočne až na úroveň akéhosi amoku,“ píše kardinál. Dodáva síce, že ani to by ho nemalo vyviňovať, ale použiť v tomto kontexte na označenie jasného agresora slovo obeť je veľká neúcta k znásilneným ženám a dievčatám. To je najsivšia sivá.

Kým v spomínanom seriáli sa snaha obhajkyne zahmlievať a umenšovať poškodenú dali pochopiť, otázkou zostáva, čo k takýmto vyjadreniam viedlo kardinála. Ak to mala byť filozofická či teologická úvaha, tak mu to vôbec nevyšlo. Sú totiž situácie, keď je biela biela a čierna čierna.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie