Denník N

Na obhajobu ruských emigrantov

Ruské policajné jednotky odvádzajú zatknutú demonštrantku v Petrohrade počas prvých dní vojny. Foto - TASR/AP
Ruské policajné jednotky odvádzajú zatknutú demonštrantku v Petrohrade počas prvých dní vojny. Foto – TASR/AP

Rusi protestujúci proti vojne bojujú za slobodu nielen svojej krajiny, ale celého ľudstva rovnako ako ukrajinskí vojaci.

Autor je ruský politik, predseda Zväzu pravicových síl

Som jedným z tých Rusov, ktorí aktívne a verejne vystupujú proti Putinovi a vojne, ktorú rozpútal vo svete. Putina som verejne označil za vojnového zločinca dávno predtým, ako to urobil americký senát. Po 24. februári som sa verejne obrátil na ruské federálne zhromaždenie s požiadavkou na začatie ústavnej obžaloby Putina a pravidelne som používal heslo „Nie vojne. Putin by mal odstúpiť“. Veľakrát ma zatkli a súdili a raz mi pri zatýkaní zlomili ruku. Takže mám právo povedať to, čo chcem povedať teraz.

Obraciam sa na vlády západných krajín. Chápem, že všetok súcit sveta je teraz adresovaný Ukrajine a Ukrajincom – je to spravodlivé, aj ja a moja manželka sme sa podieľali na pomoci ukrajinským utečencom. Parafrázujúc Remarquove slová o tom, že všetka ľútosť odišla do ruskej emigrácie a žiadna nezostala pre Nemcov, dnes už nie je žiadna ľútosť pre Rusov – tí sú, podobne ako kedysi Nemci, spájaní len so svojím štátom.

Pochopiteľné, ale nesprávne

Je to pochopiteľné, ale nesprávne. Rusi protestujúci proti vojne bojujú za slobodu nielen svojej krajiny, ale celého ľudstva rovnako ako ukrajinskí vojaci. Podobne ako svojho času sovietski disidenti, aj oni sa vydávajú do beznádejného boja – každý v Rusku chápe, že protesty Putina nezastavia. Vystupujú, pretože si to vyžaduje ich svedomie a zásady; nie sú spoluvinníkmi agresie, ale hrdinami odporu. Boj proti Putinovmu režimu by sa nemal zmeniť na boj proti jeho odporcom.

Mnohí Putinovi odporcovia boli nútení opustiť svoju vlasť. Na Západe sa stretli s morálnou podporou bežných občanov, ale v európskych štátoch čelia množstvu diskriminačných opatrení zo strany úradov. A tieto opatrenia sa netýkajú ani tak tých Rusov, ktorí sú osobne zodpovední za tragédiu, ku ktorej došlo, ale tých, ktorí sa s nasadením vlastného života a slobody snažili tejto tragédii zabrániť.

Vo všetkých európskych krajinách platia pre ruských občanov bankové obmedzenia. Ich ruské bankové karty nefungujú – Visa a Master Card z Ruska odišli. Niektorí z nich majú účty v európskych bankách, ale karty im v Európe nevydávajú. Putinov režim nielenže vyháňa z krajiny občanov, ktorí s ním nesúhlasia, ale bráni im aj v prevode poctivo zarobených peňazí na Západ alebo v predaji legálne vlastnených domov. Európske bankové obmedzenia, žiaľ, nechránia Európu ani tak pred špinavými peniazmi, ako skôr pomáhajú Putinovi zbaviť sa svojich oponentov a nechať ich bez obživy.

Mnoho ruských emigrantov žiada o povolenie na pobyt – chcú byť v Európe legálne. Existuje však už veľa príkladov, keď ľuďom, ktorí spĺňajú všetky európske kritériá, takéto povolenie zamietli a dokonca neobnovili len preto, že sú ruskými občanmi.

Nežiadajú pomoc, ale nebráňte im pomáhať

Súčasťou novej vlny ruských emigrantov sú dobre situovaní ľudia, ktorí sú pripravení pomôcť svojim krajanom postaviť sa na nohy – inak sa skôr či neskôr stanú klientmi systému sociálnej podpory európskych krajín. Neustále sa však hovorí o zrušení ich účtov alebo o obmedzení na relatívne nízke sumy – hoci ide o ľudí, ktorí sa nepodieľali na zločinoch režimu a preukázali legitímnosť pôvodu svojich prostriedkov. Chceli by vytvoriť štruktúry vzájomnej pomoci a charitatívnej podpory pre krajanov, ktorí sú v exile pre svoj odpor voči Putinovmu režimu, ale právna prax v Európe je v súčasnosti taká, že je to pre nich takmer nemožné. Ruskí emigranti nežiadajú o pomoc – len im nebráňte si pomáhať.

V reakcii na Putinovu politiku a vyhlásenia vedúcich predstaviteľov oficiálnych ruských univerzít o podpore jeho krokov sa obmedzujú programy spolupráce s ruskými akademikmi a študentmi. Podpora zločinov je, samozrejme, tiež zločin, ale väčšina ruských akademikov je v tom nevinne. Odmietanie spolupráce s nimi pomáha Putinovi izolovať ruskú inteligenciu od sveta a zničiť tú intelektuálnu vrstvu, ktorá sa snaží zachovať Rusko ako súčasť Európy a zachrániť zvyšné ostrovčeky slobody. A na koho sa potom Rusko i svet budú spoliehať v náročnom procese budovania novej krajiny alebo krajín, ktoré vzniknú na území súčasného Ruska?

Spolupráca s ruskými intelektuálmi musí pokračovať a ruskí študenti musia mať možnosť učiť sa aktívnejšie než doteraz. Patria sem denné študijné programy pre študentov v zahraničí a do zákazu internetu v Rusku aj online kurzy, ktoré by, mimochodom, mali byť bezplatné, keďže ruskí študenti dnes nie sú fyzicky schopní platiť. Ruských profesorov a vedcov, ktorí sa ocitli na Západe, by sme mali prilákať, aby učili a vzdelávali ruských mladých ľudí, ktorí boli nútení opustiť Rusko – je to investícia do budúceho Ruska, ktoré nebude predstavovať hrozbu pre svet, a do budúcej Európy, v ktorej sa dnešná tragédia nebude opakovať.

Nemám právo radiť európskym lídrom, ako tieto problémy riešiť, viem len, že to treba urýchlene urobiť!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie