Denník N

Keď začali padať bomby, ich päťročný syn Dima úplne prestal rozprávať

Máša a Žeňa Volkovovci. Foto - Karol Sudor
Máša a Žeňa Volkovovci. Foto – Karol Sudor

Keď Rusi videli Jevgenija Volkova oblečeného celého v čiernom, začali po ňom strieľať, lebo ho považovali za fašistu. Ukrajinskí vojaci ho zase takmer zastrelili, lebo pochádza zo Sibíri a v ukrajinskom pase má uvedené, že sa narodil v Ruskej federácii. S manželkou Mášou a svojimi tromi deťmi sa rozhodli natrvalo ostať na Slovensku.

Vonku leje, keď štartujem auto a smerujem za našu dedinu do chatovej oblasti. Z hlavnej cesty odbočka vpravo, potom vľavo, prudká cesta do kopca a zrazu samé chatky. Postavené boli ešte za komunizmu a všetky ich spája jedna vec – v každej z nich je do kopcovitého terénu vyhĺbená rozsiahla vínna pivnica. A pred všetkými chatkami rastie, ako inak, vinič.

Zastavím pri chatke takmer úplne na kopci, zaparkujem a zatrúbim. V okne sa zjaví Máša a s úsmevom zakýva. Keď som bol u nich prvýkrát, zvnútra sa po zatrúbení vyrútili dve malé deti, vliezli mi do auta a vytiahnuť sme ich z neho dokázali až o dve hodiny pri odchode domov.

Päťročný Dima s trojročným Danielom autá milujú, a tak v nich testujú všetko, čo objavia. V kopcovitom teréne sme vtedy všetci ocenili, že im nenapadlo zaradiť neutrál a vypnúť ručnú brzdu. Dcéra Anna Maria nevybehla do auta len preto, že má 1,5 roka a práve spala.

Teraz sú dve staršie deti v škôlke, a tak si v pokoji môžeme prejsť príbeh ukrajinskej rodiny, ktorá na Slovensku začína nový život.

Naspäť sa už nevrátia

Maria Volkova alias Máša má 33 rokov. Je to presne ten typ človeka, ktorý druhých objíma najsrdečnejšie, ako sa len dá. Do jej objatia sa dá priam schovať a hovieť si v ňom. Jej o viac ako dve hlavy vyšší manžel, 38-ročný Jevgenij, ktorého všetci volajú Žeňa, to vie. Sú spolu už sedem rokov.

Človek si ich nemôže neobľúbiť – sú hlasní, srdeční, priami a veľmi citliví. Keď im človek prinesie čokoľvek drobné na živobytie, dokáže ich to rozplakať. Z tých, ktorých poznám, sú to jediní Ukrajinci, ktorí sa rozhodli navždy ostať na Slovensku. Na Ukrajine už žiť nechcú.

Rodičov tam nemajú – Mášini rodičia sa o ňu od detstva nezaujímali, a tak nie sú v kontakte. Žeňa sa zase narodil ukrajinským rodičom na Sibíri v Rusku. Časť života preto strávil na Sibíri, dodnes tam žije jeho otec aj sestra. Naposledy sa videli pred šiestimi rokmi. Keď spolu telefonujú, cítiť, že o tom, čo sa deje, nemôžu hovoriť otvorene. „Informácie v Rusku cenzurujú, riskovali by.“

Žeňa má, samozrejme, v ukrajinskom pase priznané, že sa narodil v Rusku. Takmer preto počas aktuálnej vojny prišiel o život, k tomu však ešte prídeme.

Máša a dcéra Anna Maria. Foto – Karol Sudor

Doma nám nič nechýbalo

Volkovovci spokojne žili v dvojposchodovom dome v desaťtisícovej dedine Kolonščyna vzdialenej 25 kilometrov od Kyjiva a asi 20 kilometrov od neslávne preslávenej Buče aj Boroďanky, kde sa ruskí vojaci k civilistom správali horšie ako zvieratá. Ich jedenapolročná dcéra Anna Maria sa v Boroďanke narodila.

Žeňa pracoval ako technik v rôznych oblastiach, Máša ako pokladníčka v potravinách v Kyjive. Zoznámili sa vďaka kamarátom, žili spolu v hlavnom meste, a keď čakali Dimu, pochopili, že potrebujú viac miesta. Kúpili preto holodom v neďalekej Kolonščyne.

Keďže Máša vlastnila byt spolu so svojou krstnou mamou, predali ho, peniaze si rozdelili a Mášin podiel investovali do dokončenia a zariadenia domu. „Žili sme ako šťastná päťčlenná rodina, nič nám nechýbalo. Nikdy by nám nenapadlo, že raz budeme vydedenci v cudzej krajine, vo všetkom odkázaní na pomoc druhých,“ hovorí Máša.

Otvoril som okno a pocítil tlakové vlny

Na 24. február 2022, konkrétne na pol piatu ráno, nikdy nezabudnú. „Bola to zvláštna noc. Naše deti spávali na poschodí, my na prízemí. Deti obvykle prespia celú noc, o druhej v noci však zrazu Dima začal kričať. Nevedeli sme ho upokojiť. Na mňa vôbec nereagoval, a tak ma vystriedal Žeňa, ktorý ho nakoniec uspal,“ spomína Máša.

Rodičia už do rána nezaspali. O pol piatej započuli zvláštne zvuky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie