Denník N

Emery môže byť rád za 0:2. Začať brániť? Spreneverili by sme sa všetkému, čo sme dosiahli, vyhlásil Klopp

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

FC Liverpool potvrdil rolu favorita a v prvom semifinálovom zápase Ligy majstrov porazil Villarreal 2:0. Hostia zo Španielska môžu byť za „len“ dvojgólový rozdiel radi, v Anglicku zažili horúce chvíle a mohli dostať aj dva- či trikrát viac gólov.

Víťaz súťaže z roku 2019 tak smeruje do finále, v ktorom sa môže ocitnúť tretíkrát za ostatných päť sezón.

Zostrih zápasu nájdete na oficiálnom webe UEFA, kde sa stačí zaregistrovať.

Súhrn Ligy majstrov prinášame vždy ráno po zápasoch a posielame ho aj e-mailom.


Stopér FC Liverpool Virgil van Dijk pred pár dňami vysvetľoval BBC, že jeho tím prakticky nemá šancu získať štyri trofeje v jednej sezóne. „Nikomu sa to ešte nepodarilo. A je na to dôvod. Je to prakticky nemožné,“ vyhlásil.

Má pravdu. Žiadny anglický tím nič také v histórii nedokázal, žiada si to totiž veľkú konzistenciu. Zvíťaziť v Premier League, Lige majstrov aj oboch pohárových súťažiach – Ligovom pohári a FA Cupe.

Niečo také je extrémne náročné, a to tak pre dĺžku sezóny, aj pre nahustený program, ktorý sa najmä okolo Vianoc a na Nový rok v Anglicku bez dostatočne širokého kádra prakticky nedá zvládnuť bez poklesu výsledkovej formy.

Ak to však niekto niekedy dosiahnuť mohol, je to súčasný Liverpool. Ligový pohár už vyhral, v FA Cupe vyradil v semifinále Manchester City a čaká ho už len Chelsea FC, v lige naháňa Manchester City s bodovým odstupom a v Lige majstrov má po stredajšom zápase veľmi dobre nakročené do finále.

Chceli šprint, dostali polmaratón

Liverpool vstupoval do prvého semifinále v kontexte nahusteného programu. Bol to jeho ôsmy aprílový zápas, pričom ho cez víkend ešte čaká deviaty. Vychádza to na jeden zápas každé tri dni. A z týchto ôsmich zápasov vyhrali až šesť, zvyšné dva remizovali.

Napriek tomu bol Liverpool od začiatku aktívnejším tímom, nabehal len o dva kilometre menej než Villarreal (ktorý väčšinu zápasu behal bez lopty a brániace tímy zvyčajne nabehajú viac kilometrov ako útočiace), ktorý prišiel do Anglicka s jasnou taktikou. Tréner hostí Unai Emery je taktický génius, svoje kluby dokáže pripraviť na akéhokoľvek súpera.

Preto potreboval šprint, ktorý vyhovuje Liverpoolu, premeniť na maratón. Alebo teda aspoň polmaratón. Aby bola hra pomalšia, ideálne prerušovanejšia, aby sa domáci nedostávali rýchlo a často pred bránu hostí. Prvých možno 30 minút to aj vychádzalo, no bolo jasné, že to neudržia dlho.

Liverpool má takú individuálnu kvalitu, že bolo jasné, že skôr či neskôr sa k bráne prebojuje. Neustále to skúšal, cez Luisa Díaza aj Mohameda Salaha, Sadio Mané odohral fantastický zápas, rovnako ako záložníci na čele s hráčom zápasu Thiagom Alcantarom a krajní obrancovia.

Stopéri ani brankár Alisson v podstate neboli potrební, videl sme tréningovú hru na jednu bránu od polovice ihriska. A napokon sa Liverpool aj dočkal, medzi 53. a 55. minútou dal rýchle góly, ktoré delilo len 133 sekúnd.

Po nich bolo jasné, že Villarreal nemá žiadny plán B. „Plán Unaia Emeryho dnes nevyšiel,“ zhodnotil stručne odborník na španielsky futbal z The Athletic Dermot Corrigan.

To, čo mu vychádzalo s Bayernom vo štvrťfinále, mu proti Liverpoolu vyjsť nemohlo. Prečo?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Liga majstrov

Súhrn Ligy majstrov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie