Denník N

Analytička Hajdu: Popularita Putina klesla, ale stále tu máme tvrdé jadro, ktoré chce autoritárskeho lídra

Dominika Hajdu. Foto - Martina Juríčková
Dominika Hajdu. Foto – Martina Juríčková

Globsec v polovici apríla zverejnil prieskum, ktorý ukázal, že popularita Vladimira Putina na Slovensku po útoku na Ukrajinu výrazne klesla. Ruského prezidenta však stále podporuje takmer tretina ľudí.

Analytička Dominika Hajdu, ktorá sa na prieskume podieľala, vraví, že ju to neprekvapuje, pretože proruské postoje sú u nás zakorenené veľmi hlboko. Prieskumy a analýzy podľa nej ukazujú aj pozitívne trendy, ktoré ju príjemne prekvapili.

„To, že dnes 62 percent ľudí považuje NATO za garanta slovenskej územnej celistvosti a nezávislosti, je na slovenské pomery veľmi vysoké číslo. Ešte pred dvoma rokmi 60 percent ľudí súhlasilo s tým, že americkí vojaci na území Slovenska budú znamenať okupáciu,“ vraví v rozhovore.

Na najdôležitejšie číslo z vášho prieskumu, čiže na podporu Vladimira Putina, sa dá pozerať dvoma spôsobmi: všímať si pokles Putinovej popularity, ktorý je výrazný (z 55 % na 28 %), alebo sa pýtať, ako je možné, že po ruskej agresii ho stále podporuje takmer tretina ľudí. Čo z toho viac zaujalo vás?

Zaujímavé sú oba výsledky. Do istej miery som čakala, že podpora Putina nepadne zo dňa na deň. Proruské tendencie tu vidíme roky, ide o postoje, ktoré sa budujú dlhodobo a systematicky. Rusko dnes na Ukrajine spôsobuje hrôzostrašné veci, ale je to režim, ktorý vraždil svojich oponentov už predtým. Ľudia to však nevnímali alebo im to neprekážalo.

Zároveň si musíme uvedomiť, že na Slovensku máme obrovské množstvo ľudí, ktorí už majú vytvorený alternatívny svet, v ktorom sledujú rôzne médiá a zdroje. Je veľmi ťažké vymaniť ich z toho, hoci tu máme jasnú agresiu a útok na suverénny štát. Títo ľudia zrazu nezmenia svoje nastavenie. Možno aj preto, že je to súčasť ich identity a niečo, vďaka čomu sa cítia špeciálni – sú jediní, ktorí vedia „skutočnú“ pravdu a majú iný názor. A keďže sa to týka ich identity, možno sa ich postoje nikdy nezmenia.

Tvorí tých 28 percent ľudí tvrdé jadro priaznivcov Putina, ktorí by zrejme nezmenili názor ani vtedy, ak by Rusko rozpútalo 3. svetovú vojnu alebo napadlo Slovensko?

Určite tu máme tvrdé jadro, ale povedala by som, že je menšie, približne 20 percent ľudí. Ukazuje sa to aj pri extrémnejších otázkach, ktoré sme mali v prieskume. Ide zrejme o ľudí, ktorí sympatizujú s autoritárskymi režimami, majú náklonnosť k fašizmu či nacizmu. Na zvyšných zopár percent vplývajú nejaké vonkajšie faktory, a dalo by sa ich presvedčiť.

Kto sú ľudia, ktorí Putina podporujú najviac?

Sú to skôr ľudia s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Globsec

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie