Denník N

Narodil sa bez polovice srdca a bez časti aorty. Nemal prežiť viac ako pár dní. Dnes má tri roky a žije ako zdravý

Rodina Ondrejkovcov. Foto - Karol Sudor
Rodina Ondrejkovcov. Foto – Karol Sudor

Podľa rodičov je to zázrak, hoci netušia, dokedy ešte bude trvať. Rodinu Ondrejkovcov z Horných Plachtiniec Jarkov osud doslova zomkol.

Opakovane sa pozerám na trojročného Jarka, ako behá, hojdá sa, šmýka a skáče. Medzi ním a ďalšími deťmi nevidím žiadny rozdiel. Pred chvíľou mi však kamarátka, ktorá ma zoznámila s jeho rodičmi, povedala, že sa vlastne pozerám na zázrak.

Jarko žije a funguje napriek tomu, že sa narodil bez polovice srdca a tá fungujúca časť má vážne defekty. Podľa lekárov sa nemal dožiť ani jeden deň, neskôr týždeň, potom mesiac. A on je v troch rokoch stále tu, hoci neabsolvoval jedinú operáciu.

Keďže sa chcem o tomto zázraku dozvedieť viac, pozvem o pár dní rodinu tohto chlapca k nám na dvor. Prichádzajú deviati. Strechu nad hlavou totiž poskytli aj päťčlennej rodine z Ukrajiny.

Zatiaľ čo Jarko jazdí na odrážadle a pokúša sa nasadnúť aj na bicykel, aby šiel s naším synom a s novými ukrajinskými kamarátmi skákať na trampolínu, počúvam jeho príbeh. A hoci to navonok vyzerá skôr na príbeh smútku, nakoniec mi, bezbožníkovi, z toho vyskočí obrovský príbeh nádeje.

Vaša dcéra bude retardovaná. Nie je

Jarkova mama Anka Ondrejková Rychtáriková má 33 rokov a vyštudovala dve vysoké školy – misijnú prácu s deťmi a mládežou na Žilinskej univerzite a sociálnu prácu na Bohosloveckej fakulte Univerzity Komenského.

Jej manžel Jaro má 49 rokov a pracuje u vodárov vo Veľkom Krtíši. Okrem toho je kantorom a kostolníkom v tamojšom evanjelickom cirkevnom zbore. S Ankou sa dali dokopy pred viac ako 15 rokmi, žijú v Horných Plachtinciach a okrem malého Jarka majú aj 13-ročnú dcéru Aničku.

Keď Anka otehotnela prvýkrát, vedela, že môžu prísť problémy. Od deviatich rokov je diabetička. A naozaj – lekárka v nemocnici jej pri skríningových testoch povedala, že dcéra, ktorú čaká, bude retardovaná. „Presne takto natvrdo to zaznelo.“

Rodičia sa ako hlboko veriaci rozhodli, že dieťa prijmú bez ohľadu na jeho zdravotný stav. Prežili množstvo stresov a strachu. No a potom sa cisárskym rezom narodila Anička. Mala viac ako päť kilogramov a bola úplne zdravá.

Váš syn bude zdravý. Nie je

Prešlo desať rokov a Anka opäť otehotnela. Tentoraz lekári napriek množstvu vyšetrení neavizovali žiadne problémy. Rodičia sa tešili a netušili, že sa blíži najväčší šok v ich životoch – dieťa síce malo pôrodnú váhu viac ako štyri kilogramy, na svet však prišlo len s polovicou srdca.

„Lekár z Bratislavy nám

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie