Denník N

Klobása nie je samovražda. Udalosti, prešľapy a podcenené momenty týždňa

Osobnosti vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa. Teraz ich zaujali voľby v Poľsku či panika okolo škodlivosti slaniny a klobásy.

Ján Štrasser, spisovateľstra

Udalosť týždňa:

Udalosť týždňa, mesiaca, roka: epidémia Váhostav pokračuje. Stavebná firma TTS Grade sa v roku 2013 reštrukturalizáciou zbavila dlhov a poďho ďalej modernizovať trate štátnych železníc. O dva roky sa situácia opakuje ako cez kopirák – TTS Grade neplatí subdodávateľom milióny eur, tí zas svojim menším subdodávateľom státisíce a na konci je živnostník či robotník bez mzdy. Ešteže Fico najal dôchodcov, aby kontrolovali obchodníkov, či si na zníženej DPH na potraviny neuliali tri centy na jednom mlieku.

Prešľap týždňa:

Štátne IC vlaky vyrábajú stratu, štátny prepravca ich financuje z dotovaných liniek, a tak vytláča súkromného prepravcu RegioJet zo slovenských koľajníc. Súkromné podnikanie má podrezané žily, štátny socializmus 26 rokov po Nežnej revolúcii víťazí. Závery 4. (7., 16., 45.) zjazdu KS SMER splníme!

Podcenená udalosť:

Vedci objavili na kométe Loveloy požívateľný alkohol. Kométa v čase najväčšej aktivity vylučovala do vesmíru každú sekundu minimálne rovnaké množstvo alkoholu, ako je v päťsto fľašiach vína. Tristo hrmených, Slováci, a toto my necháme len tak?!

 

Iveta Radičová, bývalá premiérkarad

Milí čitatelia, rada by som poprosila o výnimku v tento výnimočný čas a venujme spoločne čas a myšlienky tým, ktorí sú s nami v našich srdciach. Pri horiacej sviečke pocítime, aký je život krehký a nádherný dar a ako si ho často zbytočne strpčujeme a skracujeme. Ako sa pripravujeme o zážitok z dneška. Tak pridávam aforizmus Stanka Radiča: Správajme sa v živote tak, aby pri našom odchode nezavládla rovnaká radosť ako pri našom narodení.

 

molnarNorbert Molnár, šéfredaktor Új Szó

Udalosť týždňa:

Poľské voľby. Víťazstvo PiS je skutočne zlou správou. V Maďarsku používajú výraz Varšavský rýchlik, čo znamená, že v Budapešti sa vždy deje to isté v politike, čo vo Varšave, len s oneskorením. Zdá sa, že teraz Varšava nasadla na Budapeštiansky rýchlik. Vláda Občianskej Platformy pre mňa znamenala, že stredná Európa nie je stratená, existujú ešte krajiny, kde nemusí vládnuť nacionalizmus, populizmus a nevraživosť. Boli dva svetlé body v strednej Európe: poľská vláda a slovenský prezident. Kiska ostal sám človekom v poli.

Prešľap týždňa:

Ploty, múry, brány, bariéry a neviem, čo sa ešte stavia v Európe. Rakúsko dokonca ako prvé postaví plot v rámci schengenského priestoru, čo je úplne nepochopiteľné. Celá Únia sa utečeneckej kríze len prizerá, pritom nemá ani šajnu, čo by mala robiť, a preto zvolí pseudoriešenia. Bojím sa, že všetko, čo sa deje teraz, je začiatok konca slobodnej Európy.

Podcenená udalosť:

Dvojčlenné seniorské komandá na kontrolu cien potravín, respektíve znižovania DPH. Ak niečo, tak toto sa pán premiér naučil od Viktora Orbána: nie je dostatočné urobiť kroky, ale treba k tomu urobiť aj voličský marketing. Nechcem byť zlý, ale predstavte si, ako komando vykonáva svoju úlohu. A radšej aj skončím :-)

 

Zuzana Wienk, riaditeľka Aliancie fair-playwienk

Udalosť a prešľap týždňa:

Z Mexika sa Európa javí vzdialená. Z úzkeho výseku pozorovaných udalostí sa ako udalosť i prešľap týždňa javí odmietnutie Ústavného súdu podať výklad prezidentových právomocí v spore o nevymenovanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu. Ako iné verejné inštitúcie, i Ústavný súd sa stal obeťou obsadenia štátu úzkou skupinou mocných v pozadí, ktorí cezeň presadzujú svoje politické a mocenské záujmy na úkor práva. Pre takéto politické, navzájom si protirečiace rozhodnutia Ústavný súd stráca vážnosť, prispieva k deštrukcii vlády práva a rezignuje na úlohu ochrancu ústavnosti. Je to mimoriadne nebezpečný trend najmä pre kľúčové postavenie súdu a dlhé funkčné obdobia sudcov. Tento význam si vládna moc uvedomuje a bojuje o každé jedno kreslo akýmikoľvek prostriedkami. Treba však povedať i to, že hoci prostredníctvom tejto smutnej udalosti, ale možno pán prezident práve vďaka nej teraz naplno precítil, aké dôležité je, aby do takej funkcie nenastupovali ľudia, ktorí si nectia ústavné a demokratické princípy. Prezidentom vymenovaná sudkyňa Baricová totiž na dlhé roky posilnila práve spomínané krídlo na súde.

Podcenená udalosť:

Mediálne rezonujú najmä svetové úspechy Petra Sagana či iných športovcov. Veľmi málo sa vie o tom, aké unikátne je Slovensko vďaka opatreniu z dielne Radičovej vlády zverejňovať štátne zmluvy na internete. Napríklad na celosvetovom summite Open Government Partnership v Mexiku sa opakovane spomínalo ako vzor a model, ktorý nám závidia aj mnohé vyspelé demokracie. Škoda, že si to prišiel vypočuť len splnomocnenec vlády pre občiansku spoločnosť. Ak sa podarí naplniť aj sľub verejne sprístupniť skutočných majiteľov firiem, opäť sa popri Británii a Nórsku zaradíme k hŕstke krajín, ktoré občanom také informácie sprístupňujú.

 

korEugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa:

Poľské voľby. Víťazstvo nacionalistov bude povzbudením pre našich nacionálnych sociálnych demokratov. Za pomoci strachu, nesplniteľných sľubov a uplácania verejnosti sociálnymi balíčkami sa Robert Fico stane naším najúspešnejším premiérom.

Prešľap týždňa:

Vystúpenie prezidenta Zemana na oslavách štátneho sviatku a vyznamenanie bývalého komunistického ministra poľnohospodárstva. Zdá sa, že veľkej časti českej verejnosti neprekáža, že na hrade sedí xenofóbny fajčiar a alkoholik. Vzhľadom na to, že alkohol spôsobuje odumieranie mozgových buniek, tak by sa práve týmto dalo vysvetliť prezidentovo rozhodnutie vyznamenať staviteľa Gabčíkova súdruha a neskôr pána Bindera. Tento muž celé roky nenašiel vo svojom slovníku pre český národ jedno pekné slovo.

Podcenená udalosť:

Sľub ministra Richtera, že v prípade volebného víťazstva sa Smer zasadí o vyplácanie trinásteho dôchodku. Je to chvályhodný úmysel, ktorý má však jeden háčik. Nikto nevie, kde sa tie peniaze budú každý mesiac hľadať…

 

bebeBraňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa:

WHO vydala správu, z ktorej mnohí usúdili, že klobása je samovražda. Nie je. Dva plátky slaniny denne podľa onej správy zvyšujú riziko ochorenia na rakovinu hrubého čreva o 18 percent. Fajčenie napríklad zvyšuje riziko rakoviny pľúc o 2500 percent. Takže celosvetová panika, v rámci ktorej vraj Taliani premýšľali o premenovaní mortadelly na tumortadellu, je úplne zbytočná.

Prešľap týždňa:

Túžba votrieť sa voličovi do priazne môže popliesť hlavu aj rozumným ľuďom. „Tak nám WHO oznámila, že uzeniny mohou způsobovat rakovinu. Jsem překvapen, že tato z mého pohledu ‚ujetá‘ informace se objevuje v době, kdy je v Evropě masivní migrace muslimů a ti nesmí jíst vepřové,“ napísal na svoj facebook podpredseda českého senátu Přemysl Sobotka. Somár, chcelo by sa napísať.

Citát týždňa:

Na tlačovke k možnému trestnému stíhaniu premiérovho dobrého priateľa Igor Matovič povedal vetu, ktorá podľa mňa vystihuje históriu postmečiarovského Slovenska: „(Miroslav Výboh)… je de facto Gabrielom Palackom Róberta Fica.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie