Denník N

Vývoj bojov (63. deň): Dve znepokojujúce mapy, ktoré vysvetľujú vážnosť hrozby pri Iziume a Sloviansku

Kamuflovaný ukrajinský tank v Doneckej oblasti čaká na ruský útok. Foto - TASR/AP
Kamuflovaný ukrajinský tank v Doneckej oblasti čaká na ruský útok. Foto – TASR/AP
  • Ukrajinský poručík hovorí o tom, aké ťažké sú súčasné boje.
  • Vysvetlenie dočasnej zmeny smeru ruského útoku pri Iziume. 
  • Situácia pri meste Lyman, ktoré je bránou k Sloviansku.
  • Videá dňa – exkurzia po ukoristenom ruskom tanku T-80BVM; dramatické zábery z ukrajinského letiska pod paľbou; podivuhodné plytvanie najdrahšou ruskou muníciou. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 27. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Dnešný prehľad bojov nebude radostným čítaním. Paradoxne najoptimistickejší pohľad pre nás ponúka ruský ultranacionalista Igor Strelkov, ktorý tradične uzatvára hodnotenia analytikov.

Rusi tlačia čoraz viac, zhodujú sa na tom všetky zdroje. Stále nedosiahli rozhodujúci prelom a ani sa nezdá, že sa to v krátkom čase (ak vôbec) stane, ale na viacerých miestach vytrvalo zatláčajú ukrajinskú obranu. Ruská armáda využíva svoju prevahu v delostrelectve a ťažkým bombardovaním oslabuje pozície obrancov. Je to taktika využívajúca materiálnu prevahu – zbombardovať, postúpiť, zbombardovať, postúpiť a tak ďalej.

Obzvlášť napätá situácia je v okolí Iziumu. Najlepšie ju pomôžu pochopiť mapy, preto dostanú prednosť pred tradičnými hodnoteniami ukrajinskej a britskej armády (slovenská dnes chýba) a amerických analytikov + Strelkovom, samozrejme.

O intenzite bojov svedčí aj reportáž BBC priamo z Donbasu. Britskí novinári citujú poručíka ukrajinskej armády Denysa Gordejeva, ktorý si už za tie roky na vojnu zvykol, ale hovorí, že dnes má horšiu podobu. „Je to teraz omnoho ťažšie,“ hovorí. „Bombardujú nás, strieľajú po nás raketami každý deň, celý čas, každú hodinu.“

Deň pred návštevou novinárov prišiel o jedného zabitého a piatich zranených vojakov. Píšu, že je to len zlomok ukrajinských strát. Keď chceli navštíviť blízku poľnú nemocnicu, neumožnili im to s vysvetlením, že je príliš zaneprázdnená. Morálka vojakov je napriek tomu vysoká a hovoria o víťazstve.

Čo sa deje v okolí Iziumu a čo hrozí, že sa môže stať

Dnes

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie