Denník N

Vždy som bol proti Putinovi, ale teraz cítim hanbu a vinu, hovorí ruský promotér

"Kafka sa hodí do každej doby," vysvetľoval v Bratislave Semion Galperin svoje tričko. Foto - N
„Kafka sa hodí do každej doby,“ vysvetľoval v Bratislave Semion Galperin svoje tričko. Foto – N

Semion Galperin do 24. februára 2022 organizoval v Rusku koncerty a turné mnohých ukrajinských hudobníkov. V rozhovore vysvetľuje, čo všetko vojna zmenila, prečo z Ruska odišiel a čomu sa dnes najviac venuje.

Kým nevypukla vojna, žil v Jekaterinburgu, kde sa venoval organizovaniu koncertov a turné. Tvrdí, že vždy bol odporcom Putina a snažil sa prepájať ruskú a ukrajinskú kultúru prostredníctvom hudby. Dnes žije v Izraeli a pomáha Ukrajine, ako sa dá. Tento týždeň o tom hovoril v Londýne na konferencii hudobných profesionálov z celého sveta, aj v Bratislave ako hosť festivalu Sharpe. Pôvodne mal diskutovať spoločne s ukrajinskými kolegami, no tí požiadali, aby bol celý panel výlučne ukrajinský. „Rozumiem tomu, teraz si zaslúžia pozornosť najmä oni,“ vraví SEMION GALPERIN.

Kedy ste odišli z Ruska do zahraničia?

Rozhodol som sa odísť do Izraela hneď, keď vypukla vojna. Bez toho, aby som vedel, čo ďalej. V Jekaterinburgu zostal môj syn, moji rodičia aj stará mama. V nejakom bode sa budem musieť vrátiť.

Prečo ste ich nevzali so sebou?

Môj syn je na základnej škole. Znie to možno zvláštne, ale v Rusku sú stále aj dobré školy. Je v deviatom ročníku a veľmi ho baví fyzika, je medzi najlepšími žiakmi v celom regióne. Takže možno dokončí minimálne tento ročník a potom pôjde študovať do zahraničia. Dúfam, že ho niekde budú akceptovať a bude mať jasnú budúcnosť. Nechcel som ho zobrať so sebou do Izraela, neovláda ešte tak dobre angličtinu. A nemyslím si, že by mu v Rusku hrozilo nejaké bezprostredné nebezpečenstvo. Je ešte mladý na nejaké politické aktivity a má mamu, s ktorou už dlhšie žijeme odlúčene. Nechcem vyzerať ako nejaký statočný hrdina, ani ja som nepociťoval žiadne priame hrozby.

Takže vidíte to skôr na krátky exil než na dlhodobú emigráciu?

To závisí od Putinovho zdravia. Ak sa z nejakého dôvodu zhorší, bude to len exil, v čo dúfam. Keď bude ešte dlho sedieť pevne na koni, bude to emigrácia.

Aké boli hlavné dôvody vášho odchodu?

Prečo mnohí Nemci opustili v 30. rokoch minulého storočia Nemecko? Nechceli žiť v krajine vedenej diktátorom, ktorý ju zaťahoval do vojny. Dnes je nebezpečné žiť v Rusku, lebo vás tam môžu zavrieť do väzenia kedykoľvek chcú. Nové zákony sú vlastne ešte horšie než stalinistické. Môžete dostať trest do 15 rokov len za to, že verejne poviete: Rusko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie