Denník N

India vojnu na Ukrajine stále neodsúdila a tancuje medzi Ruskom a Západom

Vladimir Putin a Nárendra Módí. Foto - indická vláda, gov.in
Vladimir Putin a Nárendra Módí. Foto – indická vláda, gov.in

India k vojne na Ukrajine stále zachováva pragmatický prístup, otvorene ju neodsúdila a vyzýva na mier „na oboch stranách“. Snaží sa tak v kontexte ruskej invázie vybalansovať svoje vzťahy s Moskvou, s ktorou ju spája dlhoročné partnerstvo a od ktorej nakupuje zbrane, aj so Západom, ktorý jej v posledných rokoch pomáha vzdorovať čínskemu vplyvu.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stojí indická vláda a veľká časť indickej populácie skôr na strane Ruska. I keď krajina odsudzuje násilie a vyzýva na mier prostredníctvom dialógu, Rusko neoznačuje priamo za pôvodcu ozbrojeného konfliktu.

Indická podpora Ruska a diktátora Vladimira Putina však nie je prekvapivá. Obe krajiny totiž historicky spájajú dlhoročné väzby a dobré vzťahy, ktoré siahajú až do roku 1947, keď sa India stala nezávislou. Obe krajiny si odvtedy vzájomne vypomáhajú a navzájom sa podporujú vo všeobecne sporných medzinárodných a geopolitických záležitostiach.

India však v posledných rokoch zároveň udržiava priateľské vzťahy aj so Spojenými štátmi. Tie majú podľa vyjadrenia amerického ministerstva zahraničia z februára samy osebe hodnotu – tak vtedy ministerstvo odpovedalo na otázku, či v tom čase ešte predvojnové napätie vyvolané Ruskom ovplyvňuje vzťah USA a Indie.

India vzťahy so Spojenými štátmi úspešne budovala predovšetkým počas posledného desaťročia – najmä v kontexte susediacej a znovu ožívajúcej Číny a jej vplyvu v regióne. Juhoázijská krajina však stále zostáva poslednou veľkou krajinou blízkou USA, ktorá dosiaľ vojnu na Ukrajine otvorene neodsúdila ani na Rusko neuvalila žiadne sankcie. Kľúčovým partnerom Indie totiž Rusko zostáva – je napríklad jej najväčším dodávateľom zbraní. A Moskva sa jej ako strategický partner historicky osvedčila.

Partnerstvo trvajúce 75 rokov

  • Rusko je historicky na strane Indie napríklad v otázke oblasti Kašmíru aj v konflikte medzi Indiou a Pakistanom všeobecne.
  • India zase neodsudzuje kroky Ruska (ani jeho predchodcu Sovietskeho zväzu), ako napríklad násilné potlačenie revolúcie v Maďarsku v roku 1956 a vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v roku 1968. Na pôde OSN India hlasovala proti rezolúciám, ktoré odsudzovali ruské vojnové počínanie v Čečensku, aj proti rezolúcii, ktorá deklarovala právo na návrat ľudí vysídlených vplyvom ruskej vojenskej akcie v Abcházsku. India sa zdržala aj hlasovania v rezolúciách odsudzujúcich Asadov režim v Sýrii, ktorý Rusko vojensky podporuje. Rovnako sa zdržala hlasovania pri odsúdení ruskej invázie na Krym v roku 2014.
  • Historické vzťahy medzi Indiou a Rusom/ZSSR zďaleka nespočívajú iba v hlasovaní na pôde OSN a v podpore politických a geopolitických rozhodnutí. Sprevádza ich dlhoročné ekonomické, kultúrne a hlavne bilaterálne partnerstvo.

Zdroj: Al Džazíra

Indický premiér Naréndra Módí sa odsúdeniu ruskej vojenskej ofenzívy zatiaľ bráni. Namiesto toho situáciu na Ukrajine označuje za „veľmi znepokojujúcu“ a apeluje na obe strany, aby našli mier.

India sa napríklad zdržala aj hlasovania Valného zhromaždenia OSN o pozastavení členstva Ruska v Rade pre ľudské práva (za však hlasovala väčšina krajín a Rusko bolo odstavené).

India svoje postoje v spojitosti s Ukrajinou s postupom času a s novými zisteniami o besnení ruskej armády pritvrdzuje, ale iba veľmi mierne a so značnou opatrnosťou. Začiatkom apríla napríklad odsúdila ruské vraždenie civilistov na kyjivskom predmestí Buča. Ako napísala agentúra Reuters, Naí Dillí volalo po nezávislom vyšetrovaní. Označenie Ruska za vinníka však opäť z úst indických predstaviteľov nezaznelo.

Milujeme mier, ale neutralita je dôležitejšia

Stanoviská vlády, ktorá dôsledne dbá na historickú neutralitu a sleduje najmä záujmy Indie, sú časťou indickej spoločnosti veľmi vítané a majú jej silnú podporu. Napríklad na indických sociálnych sieťach sa šíria hashtagy ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie