Denník N

Vinyl je späť. Vlani sa už aj na Slovensku predalo viac platní ako cédečiek

Aktuálna ponuka špeciálnych titulov Record Store Day 2021. Foto - RSD
Aktuálna ponuka špeciálnych titulov Record Store Day 2021. Foto – RSD

Naposledy pred tridsiatimi rokmi sa vinyly predávali lepšie ako CD. Dnešný vinylový boom je dôkazom, že platne nie sú len fetišom pre zberateľov, ale vracajú sa aj do slovenských domácností.

Je to oficiálne potvrdené. Platne sa po dlhej pauze opäť konečne usadili aj na Slovensku. Podľa zverejnenej správy IFPI (Medzinárodnej federácie hudobného priemyslu) sa v minulom roku predalo viac platní ako CD, čím sa u nás len potvrdil trend, ktorý sa deje u našich západných susedov. Čo sa týka fyzických nosičov, vinyly postupne nahrádzajú cédečká.

V roku 2020 bol pomer medzi obomi nosičmi vyrovnaný. Vlani však predaj CD tvoril 42,5 % predaja fyzických nosičov, kým predaj vinylových platní 56 % tohto segmentu trhu. Predaj vinylových platní zaznamenal medziročný nárast o takmer 28 %. Aby bolo jasné, hlavnú úlohu na svetovom aj slovenskom hudobnom trhu dnes hrajú streamingové služby. Pomer digitálnych predajov a predajov fyzických nosičov je 79:21, no nárast vinylov poukázal na to, že už nie sú len záležitosťou fajnšmekrov a hipsterov, ale začali ich akceptovať aj bežní konzumenti hudby.

Vinyl je sexy

„Keby mi niekto pred pätnástimi rokmi povedal, že sa vrátia vinyly, myslel by som si, že sa asi zbláznil,“ hovorí Peter Riava, šéf slovenského Universalu, jediného zahraničného vydavateľstva, ktoré má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie