Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Úryvky zo skutočného života internetov

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

1. Skrytý pôvab technoligarchie 2. Battle rap po česky 3. Bankrot InfoWars

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Skrytý pôvab technoligarchie

Ak by sa vám zdalo, že Únia už nerieši nič iné než právny štát v Maďarsku, tak nie, zaujíma sa aj o (takzvaný) skutočný život, čiže ten, ktorý sa odohráva na internete a vedia si ho tak dopriať i Bratislavčania.

Vo veci odstraňovania odkazov z vyhľadávača Google, o ktorých dotknutá osoba tvrdí, že o nej obsahujú nepravdivé informácie, sú zatiaľ k dispozícii len závery generálneho advokáta. Ten Súdnemu dvoru navrhuje, aby sa napätie medzi právom na ochranu osobnosti a právom na šírenie informácií riešilo tak, že dotknutá osoba je povinná označiť dôkazy naznačujúce nepravdivosť sporných tvrdení a vyhľadávač je povinný relevanciu tejto námietky v rámci svojich možností overiť.

Spoločnosť Airbnb Ireland sa zase žalobou domáhala ochrany proti belgickej daňovej legislatíve, ktorá od nej požaduje sprístupňovanie informácií o transakciách realizovaných cez platformu Airbnb, aby ich potom miestne orgány mohli zdaniť. Súdny dvor žalobu zamietol, vysloviac, že belgická legislatíva úniovému právu neodporuje.

V kauze poľskej žaloby proti čl. 17 smernice o autorskom práve na digitálnom trhu ide o povinnosť poskytovateľov služieb zdieľania obsahu (YouTube ako pars pro toto) kontrolovať, resp. filtrovať obsah nahrávaný užívateľmi siete, a to na účely ochrany duševného vlastníctva. Legálne zdieľanie verzus nelegálne zdieľanie. Poľská vláda namietla, že táto povinnosť je v rozpore s právom na šírenie informácií, Súdny dvor jej odpovedal, že záruky proti zneužitiu sú dostatočné na to, aby sa rovnováha medzi informačnou slobodou a autorskými právami dala považovať za zachovanú.

Včera sa dostali na pretras aj Meta Platforms Ireland, umelci kedysi známi ako Facebook. Výsledok dáva tušiť, že, s odpustením, budú žalôbky. Jednu veľkú – proti porušovaniu ochrany osobných údajov a spotrebiteľských práv v kontexte sprístupňovania bezplatných hier od tretích strán – už rieši nemecký spolkový súd. V predbežnom právnom názore ju považuje za opodstatnenú, ale nebol si istý aktívnou legitimáciou žalobcu (ktorým je Federálna únia spotrebiteľských organizácií a združení), a tak sa Súdneho dvora spýtal, či tomu nebráni GDPR.

A podľa luxemburského súdu veru že nebráni. „GDPR nebráni prijatiu vnútroštátnej legislatívy, ktorá umožňuje združeniu na ochranu práv spotrebiteľa podať žalobu aj v prípade, že na to nebola jednotlivými užívateľmi splnomocnená, a nezávisle od porušenia ich konkrétnych práv.“ Čiže akási verejnoprávna žaloba, nepodmienená plnomocenstvami a individualizovanými námietkami desiatok či stoviek tisícov užívateľov.

Na jeden týždeň celkom slušná nádielka, ale to nebolo všetko. Hlavná správa týkajúca sa toho, čo Big Tech čaká v Európe, prichádza s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie