Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Ako sa ukrajinská delegácia v Mníchove dozvedela, že o niekoľko dní ich Rusko napadne

Foto - instagram.com/zelenskiy_official
Foto – instagram.com/zelenskiy_official

Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove necelý týždeň pred vojnou počúvali Ukrajinci samé frázy, krutú pravdu im do očí povedal až Radek Sikorski.

Serhij Leščenko je pôvodom ukrajinský investigatívny novinár, dnes poslanec parlamentu a spolupracovník prezidenta Volodymyra Zelenského. Bol jedným z prvých, kto prišiel do oslobodenej Buče a uvidel mŕtvoly ležiace na ulici. Ihneď oslovil Zelenského, že tam musí ísť, aby to videl na vlastné oči.

Americká novinárka s ruskými koreňmi Julia Ioffe urobila s Leščenkom rozhovor, ktorý je miestami veľmi smutný, a Ioffe píše, že keď s ním hovorila, jeho hlas bol od únavy taký tichý, že si musela nahrávku viackrát vypočuť.

V jednej časti rozhovoru Leščenko spomína na príhodu, ktorá sa v žiadnych svetových médiách neobjavila. V nedeľu 20. februára bol Leščenko s ukrajinskou delegáciou na bezpečnostnej konferencii v Mníchove, kde bola hlavnou témou, samozrejme, hrozba vojny.

„Mali sme svoju vlastnú miestnosť, v ktorej sme sa stretávali, a chodili tam za nami rôzni ľudia – ministri obrany a zahraničia z rôznych krajín. Všetci hovorili tie isté frázy, že vojna možno bude, možno nebude, že Ukrajina už vlastne vyhrala – a takéto demagogické hlúposti. Posledný človek, ktorý k nám prišiel, bol Radek Sikorski,“ hovorí Leščenko. Sikorski je bývalý poľský minister zahraničia (manžel historičky Anne Applebaumovej), dnes poslanec Európskeho parlamentu, politik s jasným pohľadom na svet (ako mladík po štúdiách v Oxforde robil vojnového reportéra v 80. rokoch v Afganistane).

„Sikorski zobral krčah, naplnil ho studenou vodou a vylial nám ju na hlavy. Vojna bude a začne sa tento týždeň, povedal. Do troch dní budete zničení. Nikto vám nepomôže. Iba ak rýchlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie