Denník N

V4 je pre postoj Maďarska k Ukrajine v kríze. Korčok požiadal Maďarov, aby nešírili, že Slovensko, Česko a Poľsko predlžujú vojnu

Eduard Heger a Mateusz Morawiecki vo Vyšných Ružbachoch. Foto - TASR
Eduard Heger a Mateusz Morawiecki vo Vyšných Ružbachoch. Foto – TASR

Slovensko začalo otvorenejšie komunikovať o odlišnom stanovisku Maďarska, čo sa týka vojny na Ukrajine.

Magyar verzió itt.

Stupňujúca izolácia Maďarska pre proruské postoje Viktora Orbána sa začala prejavovať aj v rámci spolupráce krajín V4. O zániku V4 sa oficiálne nehovorí, Maďarsko však otvorene kritizujú všetky zvyšné štáty skupiny a slovenský minister zahraničných vecí svojich maďarských kolegov už požiadal, aby komunikovali korektne o politike Slovenska, Českej republiky a Poľska.

Eduard Heger dlho nekomunikoval odlišnosti medzi stanoviskami Maďarska a ostatných krajín V4, ale pri návšteve poľského premiéra Mateusza Morawieckeho vo Vyšných Ružbachoch 22. apríla si zvolil tvrdší tón. Heger povedal, že ho niektoré vyjadrenia Maďarska k situácii na Ukrajine sklamali a V4 nemá v tejto otázke zhodu.

Ešte otvorenejšie svoj názor povedal poľský premiér. „Keď niekto protestuje proti sankciám voči Rusku, či je to Nemecko, alebo Maďarsko, sme pobúrení rovnakou mierou. Nesmieme schovávať hlavu do piesku. Keby všetky štáty západnej Európy bránili bezpečnosť tak, ako bojujú Ukrajinci za svoju slobodu, tak dnes by bolo po vojne. Niektoré štáty niečo iné hovoria a niečo iné robia,“ vyjadril sa Morawiecki.

Priateľstvo s problémami

Spolupráca v rámci V4 formálne ešte stále funguje, ale najmä na nižších úrovniach. Tento týždeň napríklad rokovali výbory pre európske záležitosti krajín V4 v Košiciach a schválili aj spoločné stanovisko k Ukrajine. Na rokovaní sa zúčastnila aj predsedníčka Výboru pre európsku integráciu Ukrajiny Ivanna Klympušová.

Stretnutie poslancov z eurovýborov krajín V4 v Košiciach 25. apríla. Foto – TASR

Poslankyňa Vladimíra Marcinková po stretnutí povedala, že rokovania boli konštruktívne, ale zhoda nebola dokonalá. „S maďarskými kolegami sme nedospeli k jednotnému záveru v otázke vojenskej pomoci Ukrajine, hoci z vyjadrení najvyšších predstaviteľov Ukrajiny vyplýva, že práve tento druh pomoci potrebujú najviac,“ vyjadrila sa Marcinková.

Szijjártó nechce riskovať

Maďarsko spolu s Bulharskom sú posledné krajiny EÚ, ktoré odmietli poslať vojenskú pomoc napadnutej Ukrajine. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo štvrtok pre televíziu CNN povedal, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Ivan Korčok

Viktor Orbán

Vojna na Ukrajine

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie