Denník N

Vývoj bojov (64. deň): Kým uvideli prvého Ukrajinca, stratili dve tretiny práporu. Ruský vojak opisuje boje pri Rubižnom

Záchranári odvážajú zraneného Charkivčana po ruskom ostreľovaní. Foto - TASR/AP
Záchranári odvážajú zraneného Charkivčana po ruskom ostreľovaní. Foto – TASR/AP
  • Mesiac plný utrpenia a smrti, straty Rusov pri Rubižnom museli byť obrovské.
  • Rusi sa pri Iziume ďalej snažia obísť ukrajinskú obranu, Ukrajinci sa držia.
  • Azovstaľ znova bombardovali zo strategických bombardérov.
  • Mapa dňa – ako Ukrajinci začali vyhadzovať Rusom do vzduchu železničné mosty a prečo to robia.
  • Videá dňa – krátky výsek z neúspešnej akcie malej ukrajinskej jednotky; ďalší ruský tank sa vydal medzi domy bez sprievodu a nedopadol dobre; ruský dron natočil delostrelecký prepad ukrajinskej húfnice.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 28. apríla. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Mesiac plný utrpenia a smrti, straty Rusov pri Rubižnom museli byť obrovské. Vývoj na bojiskách počas štvrtka nepriniesol zásadný zvrat ani väčšie ruské úspechy. Ukrajina sa stále bráni a nasledujúca časť opíše, aké obrovské straty a utrpenie to znamená pre ruské jednotky.

Príbeh sa odohral v meste Rubižne, ktoré je súčasťou aglomerácie Rubižne-Sjevjerodoneck-Lysyčansk. Opisuje ho vojak presne neurčenej jednotky separatistov z Luhanska. Nie je známe ani jeho meno. Za normálnych okolností teda ide o nedôveryhodný zdroj. Za jeho pravosť sa však zaručil Igor Strelkov, ktorý ho na svojom profile zverejnil, propagoval ako pravý a odporúčal jeho prečítanie. Strelkov má o dianí na Donbase veľmi presné správy, je to oblasť, v ktorej sám pred ôsmimi rokmi bojoval a teraz v nej bojujú jeho priatelia. Od nich dostáva informácie priamo z bojiska. Aj tip na tento text sa k nemu dostal rovnakým spôsobom. Pomerne často zároveň informuje, ktorý z jeho druhov v bojoch zomrel.

Článok má názov Boj o Rubižne: Ako to bolo. Veľmi krvavo, znie jednoduchá odpoveď.

„Začiatkom marca sa brigáda presunula do oblasti Rubižného,” píše autor. Na jednej z lesných ciest pred mestom sa zastavila, aby ďalej poslala len prieskumnú rotu (v plnom počte približne sto vojakov). Tá našla dva opevnené body ‚Ukropov‘.“ Tak Rusi volajú ukrajinských vojakov. „Ukropovia nič netušili,“ píše ruský vojak, „rozhodovanie o tom, čo ďalej, trvalo 40 minút.“

Táto trištvrtehodina napokon Rusov stála veľa mŕtvych a zranených a bola prvým z radu ťažkých úderov, ktoré ich čakali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie