Denník N

Mladým umelcom v Banskej Bystrici chýbal priestor na výstavy, z opustenej budovy urobili napokon viac než len galériu

V centre ponúkajú kreatívne kurzy aj pre verejnosť. Foto - Gabriela Scott, Marcela Záchenská
V centre ponúkajú kreatívne kurzy aj pre verejnosť. Foto – Gabriela Scott, Marcela Záchenská

V areáli bývalého výrobného družstva Rozkvet tretí rok pôsobí centrum pre umelcov. Tvorí ho galéria a ateliéry, v ktorých prebiehajú úspešné kurzy kreslenia, grafiky či keramiky pre študentov aj verejnosť.

Banská Bystrica je jedným z troch miest, kde sa dá u nás na vysokej škole študovať umenie. Na rozdiel od Bratislavy a Košíc však v meste chýba stredná umelecká škola a aj preto musia uchádzači o štúdium vyhľadávať kurzy alebo na školy dochádzať do okolitých miest.

Túto medzeru sa teraz snažia zaplátať v Centre nezávislého vizuálneho umenia, ktoré založili v priestoroch niekdajšieho výrobného družstva Rozkvet v Banskej Bystrici.

Tvorí ho viacero ateliérov, kde umelci pre verejnosť aj záujemcov o štúdium pravidelne organizujú vzdelávacie kurzy a workshopy. Jeho súčasťou je aj galéria a rezidenčný program, čo z neho vytvára jediné centrum pre vizuálnych umelcov v meste.

„Vidieť, že Banská Bystrica je mesto športu a s kultúrou to tu dodnes zaostáva. Práve preto sme tu, aby sme naštartovali kultúrny a umelecký sektor a vytvorili tlak na mesto,“ vraví Juraj Schikor, riaditeľ centra.

Z výstavy Ľubica Jediná: Raz a Navždy [?], dielo Los/t, 2021. Foto – Michaela Šuranská
Z výstavy Nylon Garden: Na ostrí kolena (autorky: Michaela Chovancová, Mária Zuberéniová, Barbora Durajová), v pozadí maľba Barbory Durajovej a Márie Zuberéniovej (zľava). Foto – Marcela Záchenská
Výstava Rôzne formy fluidity, maľba Kristína Vacek zo série Manželka (akryl na plátne, 2020). Foto – Michaela Šuranská
Juraj Schikor a Michaela Šuranská, ktorí stoja za banskobystrickým kreatívnym centrom Rozkvet.

Spočiatku museli improvizovať

Priestor pre umelcov funguje od apríla 2020. Potrebu vytvoriť ho cítili dlhšie, minimálne od roku 2016.

Juraj Schikor a Michaela Šuranská vtedy spolu s priateľmi založili neziskovú organizáciu UM. Všetci študovali na banskobystrickej Akadémii umenia a chýbalo im to isté – možnosti, kde by ako mladí umelci mohli prezentovať svoju tvorbu.

Oslovili preto mesto, či by im nevedelo poskytnúť provizórne priestory, v ktorých by si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie