Denník N

Tréner najlepšieho maratónca histórie vám vysvetlí, prečo sa urputne nedržať bežeckého plánu

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Deviata časť seriálu Behanie v Keni, kde reportér Peter Kováč strávil mesiac, aby zistil, čo je za kenským bežeckým úspechom.

Bolo by zbytočné hľadať v Keni uznávanejšieho športovca ako Eliud Kipchoge. Ak je však niekto, kto sa jeho popularite a rešpektu približuje, je to jeho tréner Patrick Sang. A pri návšteve Kene som si to mohol všimnúť už z diaľky.

S legendárnym trénerom som sa rozprával v meste Eldorete po januárových pretekoch v cezpoľnom behu, na ktorých bol ako čestný hosť. Kým sa z tribúny dostal na miesto, kde sme si dohodli stretnutie, musel sa zastaviť na každom metri. Zdravili ho funkcionári, fanúšikovia aj bežci a Sang každému z nich adresoval aspoň pár slov či srdečný úsmev, ktorý bolo vidieť aj napriek tomu, že ako jediný v areáli mal na tvári respirátor. „Pre ochranu zdravia sa snažíme robiť maximum,“ vysvetlil mi pri starostlivej dezinfekcii rúk.

Aj keď z nášho pohľadu bola podobná poctivá hygiena v čase pandémie samozrejmosťou, v Itene, kde koronavírus nebol takou hrozbou – domáci tvrdili, že vďaka teplejšiemu počasiu –, bol Sang možno jedným z tisícky, kto k ochrane zdravia pristupoval tak poctivo. Už to samo osebe naznačovalo, ako zodpovedne pristupuje k sebe a svojmu okoliu, a aj to, že rovnakú zodpovednosť očakáva od svojich zverencov.

Bývalý úspešný bežec na 3000 metrov cez prekážky, ktorý získal striebro na olympiáde aj na majstrovstvách sveta, je dnes známy hlavne ako tréner Eliuda Kipchogeho. Okrem neho však trénuje aj ďalších elitných svetových bežcov a bežkyne vrátane skvelého polmaratónca Geoffreyho Kamworora (osobný rekord 58:01 min) či Faith Kipyegonovú, ktorá v behu na 1500 metrov vyhrala zlato na olympiáde v Riu de Janeiro, potom si dala 18-mesačnú materskú prestávku, aby na olympiáde v Tokiu v roku 2021 olympijské zlato obhájila.

Aj keď sa Sang podstatnú časť bežeckej kariéry trénoval sám, ako aktívny bežec neuvažoval o tom, že raz bude trénerom. „No v čase, keď som bol na vrchole kariéry, prišlo za mnou zopár bežcov a pýtali si nejaké rady. Keď potom dodržiavali môj tréningový program, viacerí sa výrazne zlepšili. To bol pre mňa indikátor, že by som naozaj vedel niekomu pomôcť.“

Impulzom na prácu trénera bola aj priaznivá zhoda okolností. Práve v čase, keď jeho aktívne behanie vrcholilo, vytvorila IAAF (dnes Svetová atletika) v kenskom hlavnom meste Nairobi vzdelávací program pre budúcich trénerov a Sanga oslovili, či by nemal záujem prihlásiť sa. „Znamenalo to pre mňa možnosť dosiahnuť najvyššie trénerské vzdelanie. Vybral som si špecializáciu na dlhé trate a päťročné štúdium som ukončil v roku 2005.“

Foto N – Peter Kováč

Po Kipchogeho rekorde som si musel sadnúť

Začiatok vzťahu medzi Sangom a Kipchogem sprevádza historka o tom, ako 16-ročný bežec prišiel za trénerom, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Behanie v Keni

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie