Denník N

Čo sa deje na Ukrajine? Pozrite si tieto filmy a porozumiete ruskej vojne

Vojnová realita v ukrajinskom filme Bad Roads. Foto - Takflix
Vojnová realita v ukrajinskom filme Bad Roads. Foto – Takflix

Nový výber tipov na pozeranie je ukrajinský špeciál. Všetky filmy sú s anglickými titulkami.

Hoci ruská vojna proti Ukrajine prebieha nepretržite od roku 2014, mnohí ľudia sa o nej dozvedeli až po 24. februári 2022. Dovtedy vojna vo východoukrajinskom regióne Donbas zabila viac ako 13-tisíc ľudí a spôsobila Ukrajine obrovskú traumu a neistotu.

Ukrajinci túto skúsenosť skúmali a reflektovali na kolektívnej aj osobnej úrovni prostredníctvom viacerých diskusií a rôznych foriem umenia. Ale pre väčšinu sveta je tento ozbrojený konflikt záhadou. A keďže ruská propagandistická mašinéria neúnavne pracuje na šírení nepravdivých informácií, povaha a pôvod vojny môžu byť ešte nejasnejšie.

Ukrajinská platforma na streamovanie filmov Takflix vybrala osem filmov zobrazujúcich vojnu Ruska proti Ukrajine, ktoré pomôžu lepšie pochopiť súčasné dianie. Všetky uvedené filmy sú dostupné s anglickými titulkami, za jedno pozretie zaplatíte 85 hrivien (2,7 eura).

Výber filmov aj s popiskami k nim zostavila nezávislá novinárka a webeditorka Takflixu Oleksandra Kalinichenko. Prinášame ho vďaka spolupráci s Kyiv Independent, nezávislé ukrajinské médium môžete podporiť na Patreone alebo GoFundMe.

Kyborgovia (2017)

V septembri 2014 ukrajinskí vojenskí dobrovoľníci a vojaci chránili donecké letisko 242 dní. Pre svoju statočnosť dostali prezývku „kyborgovia“. Rovnomenná dráma zobrazuje ich oslavovaný postoj. Scenár bol založený na dôkazoch očitých svedkov. Hoci filmu nechýbajú dych berúce akčné scény, jeho hlavným zameraním nie je samotná vojna. Sú to ľudia, ktorí sa v nej ocitnú. Na polorozpadnutom letisku je uväznených päť dobrovoľníkov, každý s rôznym zázemím, pripravení brániť ho za každú cenu. Každý z nich predstavuje inú spoločenskú vrstvu a profesiu, ich filozofický rozhovor zmiešaný s čiernym humorom dáva tejto vojnovej dráme ešte viac vyniknúť.

No Obvious Signs (2018)

Vo vojnových príbehoch je to, čo sa stane potom, takmer vždy vynechané. Vojna je však len začiatkom skutočného boja pre veteránov, pretože musia nanovo definovať, čo pre nich znamená „normálny život“. Tento intímny dokument sa zameriava nielen na životy veteránov, ale aj na ženy vo vojne. Film zaznamenáva príbeh Oksany, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie