Denník N

Voliči Trumpa mesiac sledovali televíziu CNN. Experiment ovplyvnil časť ich postojov, ale len na krátky čas

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ľuďom, ktorí dlhodobo sledujú Fox News, zaplatili, aby na mesiac do svojho mediálneho jedálnička zaradili aj konkurenčný kanál CNN, ktorému sa bežne vyhýbajú. Zistenia štúdie komentovala psychologička Barbara Lášticová z SAV.

Oddaní americkí konzervatívci a voliči Donalda Trumpa na istý čas zmenili časť svojich postojov na polarizujúce témy, ako sú covid či hnutie „Black Lives Matter“, ak na mesiac zaradili do svojho mediálneho jedálnička okrem Fox News aj správy konkurenčnej televízie CNN.

Vyplýva to zo štúdie politológov Davida Broockmana z univerzity v Berkeley a Joshuu Kallu z Yalovej univerzity.

Článok momentálne prechádza recenzným konaním a nasledovať by malo vydanie vo vedeckom časopise.

Vo Fox News zľahčovali covid

Fox News je televízny kanál, ktorý nadržiava republikánom. Pre túto televíziu môžu za všetky neduhy v americkej spoločnosti demokrati. Republikáni sú pre ňu jediným majákom rozumu a pravých – teda konzervatívnych – hodnôt.

Objavujú sa v nej aj extrémistické názory a konšpiračné teórie, napríklad o tom, že demokrati zámerne privážajú „poslušnejších voličov z krajín tretieho sveta“, aby „nahradili súčasný elektorát a udržali sa pri moci“, píše denník The New York Times o obsahu správ Fox News.

Experiment opísaný v novej štúdii prebiehal v septembri 2020, keď bol americkým prezidentom Donald Trump. V tom čase vrcholila kampaň, pretože do prezidentských volieb 3. novembra zostávalo len niekoľko týždňov.

Fox News v tom čase zľahčovala hrozbu covidu. Vykresľovala ho ako chrípočku. „Svojim divákom televízia Fox News neposkytla žiadne informácie o tom, že v Spojených štátoch sa infikovalo oveľa viac ľudí ako v iných krajinách. Neposkytli ani informácie o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Médiá

Veda

Teraz najčítanejšie