Denník N

Fico vyprevadil 21 mužov na cvičenie k Balatonu. Chránime Slovensko, zopakoval

Slovenské ozbrojené sily. Ilustračné foto – TASR
Slovenské ozbrojené sily. Ilustračné foto – TASR

Premiér sa doteraz nezvykol účastniť vojenských nástupov ani keď vojaci odchádzali do Afganistanu.

V areáli ministerstva obrany prebiehala v piatok doobeda menšia ceremónia. Premiér Robert Fico sa za zvukov vojenského maršu prišiel pozrieť na 21 mužov, ktorých vláda vysiela do zahraničia.

Za prítomnosti nastúpenej generality a televíznych štábov si s vojakmi podal ruku a poprial im všetko dobré.

„Chcem vám zaželať úspešnú reprezentáciu Slovenska, chcem vám zaželať, aby ste získali ďalšie nové skúsenosti,“ povedal vojakom.

Skupina neodhádza na žiadnu zvlášť rizikovú misiu. Ich pôsobiskom sa stane juhovýchodné Maďarsko, kde budú rozvážať ľudí a materiál na medzinárodnom cvičení Balaton 2015.

Jeho cieľom bude „zladiť postupy pre prípad nasadenia ozbrojených zložiek na riešenie imigračnej krízy“.

„Verím, že toto cvičenie bude ukážkou aj pre ďalšie štáty Európskej únie, že musíme viac spolupracovať,“ dodal premiér.

Ako vláda chráni južnú hranicu
Autor: Martina Pažitková

Dôležitejší než Afganistan

Piatková paráda bola svojím spôsobom unikátna. Z verejne dostupných informácií nie je možné nájsť iný príklad za posledné roky, keď sa premiér prišiel rozlúčiť s odchádzajúcimi vojakmi – a to dokonca ani v prípade ich odchodu do nestabilného Afganistanu.

Premiérov záujem o podobné ceremónie stúpa s vývojom utečeneckej krízy. „Vysielame síce 21 vojakov, ale sú to bezprecedentné rozhodnutia, ktoré sa týkajú vojenských a policajných operácií,“ vysvetlil.

Pripomenul, že jeho vláda už vyslala päťdesiat policajtov, aby pomohli s ochranou maďarsko-srbskej hranice (ani ich nástup si nenechal ujsť) a plánuje poslať dvadsať aj do Slovinska.

„Sú to bezprecedentné rozhodnutia, ktoré tu nikdy pred tým neboli,“ zopakoval premiér.

Úspešne reprezentujte, zaželal premiér. Foto - TASR
Úspešne reprezentujte, zaželal premiér. Foto – TASR

Migranti do basy

S pribúdajúcim časom premiér zostruje aj svoju rétoriku proti migrantom. Už vo štvrtok, počas nácviku zabezpečenia hranice s Maďarskom, povedal, že „nelegálni migranti, ktorí na Slovenku nepožiadajú o azyl, pôjdu do väzenia“.

V súčasnosti končia v Útvaroch policajného zaistenia, kde zostávajú do doby, než ich polícia vyhostí. Či po novom budú rovno putovať do Leopoldova, premiér nevysvetlil.

Počas piatkovej ceremónie zase niekoľkokrát zdôraznil, že s utečencami do Európy prichádzajú potenciálni teroristi.

„Objavuje sa čoraz viac migrantov, ktorí boli napojení na rôzne teroristické aktivity v Sýrii alebo v iných štátoch. Je dokázané, že medzi dochádza k verbovaniu zo strany Islamského štátu,“ povedal s odkazom na nijak nespresnené spravodajské informácie.

Prítomné média ale znovu ubezpečil, že vláda robí všetko preto, aby podobným hrozbám predišla. „Chránime a budeme chrániť Slovensko a využijeme na to všetky legálne prostriedky,“ dodal premiér.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie