Denník N

Katovice už nie sú len smog a bane. Centrum pripomína malú Varšavu, mesto je jedno z najzelenších v Poľsku

Katovice. Foto - Flickr/Nicolas Vigier
Katovice. Foto – Flickr/Nicolas Vigier

Viete, aká je najväčšia mestská aglomerácia v Poľsku? Na prekvapenie najväčším mestským centrom nie je Varšava, ale katovická aglomerácia, ktorá má približne 3 milióny obyvateľov.

Katovice mali donedávna imidž špinavého, smutného, ​​nie veľmi zaujímavého mesta, kde je len priemysel a baníctvo, no nič iné. V tomto smere sa podobali Ostrave v časoch Československa a v prvých rokoch po transformáciách.

Dnes sa Katovice ani ich dvojča Ostrava na seba spred rokov nepodobajú. Sú to zaujímavé, udržiavané, dynamické mestá, ktoré sa oplatí navštíviť – aj keď nikdy nebudú také atraktívne ako Brno alebo Krakov.

Samotné Katovice nie sú na poľské pomery veľké, majú len 290-tisíc obyvateľov a sú 11. najväčším mestom v Poľsku. Pre porovnanie, Krakov ich má 780-tisíc a Lodž 697-tisíc. Celé územie Hornosliezskeho priemyselného okruhu však tvorí niekoľko desiatok vysoko urbanizovaných miest, z ktorých až 9 má viac ako 100-tisíc obyvateľov.

Hranice medzi mestami sú v teréne ťažko viditeľné, často sú vyznačené frekventovanou ulicou či dokonca električkovou traťou. Najvýznamnejšie mestá Horného Sliezska sú okrem Katovíc Mysłowice, Chorzów, Tychy, Bytom, Zabrze a Gliwice. V severovýchodnej časti aglomerácie sa nachádzajú dve veľké mestá – Dąbrowa Górnicza a Sosnowiec, ktoré majú odlišné tradície: v minulosti nepatrili Nemecku, ale Rusku a je to na nich dodnes vidieť.

V centre Katovíc sú mrakodrapy ako vo Varšave. Foto – Flicr/Konrad Krajewski

Vždy na hraniciach

Sliezsko je starobylá historická krajina, ktorá v priebehu storočí menila svoju príslušnosť: patrila k Českej republike, Nemecku či k Poľsku, bola často rozdelená, mala aj svoje kniežatá a veľmi silný pocit oddelenosti. Dnes patrí väčšina Sliezska Poľsku a menšia Českej republike (Opava, Bohumín, Český Těšín, časť Ostravy).

Súčasná časť poľského Sliezska sa rozprestiera od nemeckých hraníc až po okolie Krakova. Vroclav je známy ako hlavné mesto Dolného Sliezska. Ale keď sa povie „Sliezsko“, väčšina Poliakov myslí predovšetkým Horné Sliezsko s Katovicami a ďalšími mestami, ktoré tvoria Hornosliezsky priemyselný okruh – a nie Dolné Sliezsko s Vroclavom ani susedné Opole, tiež veľmi zaujímavé mesto.

Vzťah Sliezska a Poľska je dosť zložitý, pretože jeho rozvoj prebiehal v čase, keď toto územie nepatrilo poľskému štátu. V 19. storočí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie