Denník N

Poradkyňa pri stavbe nemocníc: Ak sa vláda nerozhýbe, nové nemocnice z plánu obnovy nestihneme postaviť

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Pri výbere, ktoré nemocnice budú postavené z plánu obnovy, má silné slovo aj bývalý minister Marek Krajčí, ktorý chodí aj na rokovania, hovorí Martina Antošová, ktorá pripravuje výstavbu nemocnice v Martine. Krajčí podľa nej radí ministrovi financií, jeho asistentka je poradkyňou premiéra pre zdravotníctvo.

Pred rokom bol schválený plán obnovy, z ktorého má ísť zhruba miliarda aj na výstavbu či masívnu rekonštrukciu nemocníc. Konkrétne ide o výstavbu 870 plne vybavených lôžok v nových nemocniciach, ďalších 1 035 lôžok v nových nemocniciach na úrovni „hrubá stavba“ a 495 lôžok v nemocniciach po rozsiahlej rekonštrukcii. Peniaze sa musia vyčerpať do konca roka 2026.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský viackrát povedal, že jednou z nových nemocníc, ktoré sa z plánu obnovy postavia, bude univerzitná nemocnica v Martine. Stále to však nie je isté. Výstavbu novej nemocnice má na starosti Martina Antošová. Okrem toho je aj poradkyňou na ministerstve zdravotníctva, kde spolupracuje na príprave strategických dokumentov.

Martina Antošová v rozhovore hovorí:

  • ako postúpili prípravy výstavby a rekonštrukcie nemocníc z plánu obnovy;
  • čo sa spravilo za rok od schválenia plánu obnovy;
  • ako do výberu nemocníc vstupuje bývalý minister zdravotníctva;
  • za akých podmienok stihne Slovensko vyčerpať miliardu z plánu obnovy.

Pred rokom sa schválil plán obnovy. Čo sa za rok urobilo?

Úplne kriticky môžem povedať, že plán obnovy bol napísaný, veľmi pekne odprezentovaný a bol aj dobre hodnotený, ale nebol nastavený systém implementácie. Na tom to zlyháva. Systém implementácie mal byť omnoho jednoduchší ako pri štrukturálnych fondoch. Bohužiaľ, výzvy, ktoré boli avizované na apríl, sa posúvajú na september. To sa už dostávame do fázy, že nie je jasné, či to bude realizovateľné. Je to veľmi frustrujúce, lebo každý takýto mechanizmus by mal mať vopred naplánovanú implementáciu.

Schválili sme plán, ale nevieme, čo robiť ďalej?

Plán obnovy pripravili od stola bez odbornej diskusie. Nemyslím odbornú diskusiu z pohľadu zdravotníctva, ale s ľuďmi, ktorí sa dlhodobo venujú čerpaniu zdrojov z Európskej únie. Chýbal pohľad niekoho, kto už niečo také realizoval. Slovensko má problém tieto zdroje čerpať a boli obavy, či nebudú rovnaké problémy s plánom obnovy. Na stránke plánu obnovy sú zverejnené implementačné postupy a kritériá, ale vidíme, že v praxi sa mnohé veci ešte len doťahujú.

Podľa pôvodného harmonogramu malo ministerstvo zdravotníctva vyhlásiť výzvy na stavbu nemocníc a rekonštrukcie v apríli, ale nakoniec to posunulo na september. Dajú sa po tomto posune stihnúť rekonštrukcie či stavby nových nemocníc? 

Teoreticky by sme to ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie