Denník N

Válság a V4-ben: Korčok arra kérte Szijjártót, ne terjesszék, hogy Szlovákia, Csehország és Lengyelország meghosszabbítja a háborút

Eduard Heger a Mateusz Morawiecki vo Vyšných Ružbachoch. Foto - TASR
Eduard Heger a Mateusz Morawiecki vo Vyšných Ružbachoch. Foto – TASR

Szlovákia nyíltabb kommunikációba kezdett Magyarország Ukrajnával kapcsolatos eltérő álláspontjáról.

Slovenskú verziu tohto textu nájdete tu.

Fizess elő a Napunkra, a Denník N magyar verziójára itt.

Kövesd a Napunk, a Denník N magyar projektjének Facebook-oldalát.

Magyarország fokozódó elszigetelődése Orbán Viktor oroszbarát politikája miatt már a V4-es együttműködés szintjén is érződik. A V4-es csoport felbomlásáról hivatalosan nincs szó, Magyarországot viszont az együttműködés összes többi országa nyíltan kritizálja, a szlovák külügyminiszter pedig Szlovákia, Csehország és Lengyelország politikájával kapcsolatban korrekt kommunikációra szólította fel magyarországi kollégáját.

Eduard Heger hosszú ideig nem adott hangot a Magyarország és a többi V4-es ország álláspontja közti különbségeknek, azonban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök április 22-én Vyšné Ružbachyban (Felsőzúgó) tett látogatása során szigorúbb hangnemet választott és kijelentette, hogy Magyarország az ukrajnai helyzettel kapcsolatos bizonyos kijelentései csalódást okoztak számára, a V4-ekben pedig nincs egyetértés a kérdés kapcsán.

A lengyel miniszterelnök véleményét ennél nyíltabban is megfogalmazta. „Ha valaki ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat, legyen az Németország vagy Magyarország, minket ez ugyanolyan mértékben felháborít. Nem dughatjuk homokba a fejünket. Ha Nyugat-Európa összes országa úgy védelmezné a biztonságát, ahogy az ukránok harcolnak a szabadságukért, akkor a háború már véget ért volna. Egyes országok mást mondanak, és másként cselekednek” – jelentette ki Morawiecki.

Problémás barátság

A V4-es együttműködés továbbra is működik, ám főként alsóbb szinteken. Ezen a héten például a V4-ek európai ügyekkel foglalkozó bizottságai Kassán tárgyaltak, és Ukrajnával kapcsolatban közös nyilatkozatot fogadtak el. A tárgyaláson részt vett Ukrajna európai integrációs bizottságának elnöke, Ivanna Klimpus is.

Vladimíra Marcinková, a szlovák parlament képviselője a találkozó után úgy nyilatkozott, a tárgyalások konstruktívak voltak ugyan, de az egyetértés nem volt teljes. „Magyar kollégáinkkal nem sikerült egységes álláspontra jutni a katonai segítségnyújtás kapcsán, habár Ukrajna közjogi méltóságainak kijelentéseiből az következik, hogy éppen erre a típusú segítségre van leginkább szükségük” – mondta Marcinková.

A V4-es képviselők tárgyalása Kassán. Fotó – TASR

Szijjártó nem kockáztat

Magyarország és Bulgária az EU két utolsó országa, amely elutasította a katonai segítségnyújtást Ukrajnának. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter csütörtökön a CNN-nek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány számára az a legfontosabb, hogy a magyarok biztonságát garantálja.

„Abban az esetben, ha fegyverszállítás valósul meg Magyarországról vagy fegyvert szállítanának Magyarországon keresztül, azt kockáztatjuk, hogy belesodródunk a konfliktusba, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni, illetve el akarjuk kerülni azt a helyzetet is, amelyben az oroszok az ukrán–magyar határt lövik vagy az olyan területeket Ukrajnában, ahol magyarok laknak” – mondta Szijjártó.

A magyar kormány képviselői következetesen elutasítják a szankciók energiaágazatra történő kiterjesztését. Szijjártó az EU-tagállamok kormányzati képviselői közül elsőként jelezte, hogy Magyarország  a Gazprombanknál az euró alapú számla mellett rubel alapú számlát is nyit, hogy a földgázért utalt pénzt rubelre lehessen váltani. Szijjártó a CNN számára is megerősítette, hogy Magyarországnak nincsenek alternatív földgázforrásai vagy szállítási útvonalai, melyek lehetővé tennék, hogy a közeljövőben függetlenedni tudjanak az orosz kőolajtól és földgáztól.

Financial Times információi szerint Magyarországon kívül Szlovákia, Németország és Ausztria is szándékozik rubelszámlát nyitni a Gazprombanknál.

Kövesd a Napunk, a Denník N magyar projektjének Facebook-oldalát.

Orosz kőolaj és ukrán vér

Szlovákia a véleménykülönbségek ellenére is korrekt kapcsolatra törekszik Magyarországgal, Eduard Heger gratulált Orbán Viktornak választási győzelmét követően. A legjobb kapcsolatot Budapesttel még mindig Igor Matovič pénzügyminiszter ápolja, aki április 20-án Szijjártó Péterrel együtt részt vett az Ipolyhídvég és Drégelypalánk közti új, szlovák-magyar híd átadásán, ahol Szijjártót személyes barátjának nevezte.

Heger közös fellépése a lengyel miniszterelnökkel azonban megmutatta, hogy a helyzet közel sem annyira idilli, miközben az országok közti kapcsolat megromlásának már korábban is mutatkoztak jelei. Március végén meghiúsult a V4-ek védelmi minisztereinek találkozója, a cseh védelmi miniszter, Jana Černochová akkor úgy fogalmazott, hogy „a magyar politikusok számára most az olcsó orosz kőolaj fontosabb, mint az ukrán vér”.

A V4-es együttműködésen belüli gondok legegyértelműbb jele az volt, hogy Orbán Viktor újraválasztását követően első külföldi látogatására az eddigi szokástól eltérően, Varsó helyett a Vatikánba utazott.

Korčok a „gyakorlati együttműködés” híve

Szlovákia külügyminisztere, Ivan Korčok úgy látja, hogy a V4-ekben jelenleg Ukrajnát illetően kialakult helyzet teljes mértékben azt bizonyítja, amit a szlovák diplomácia eddig is kommunikált, miszerint nincs mindenben automatikus egyetértés.

„Az viszont tény, hogy jelenleg Lengyelország, Csehország és Szlovákia a legjelentősebb biztonságpolitikai kérdésben azonos álláspontot képvisel, Magyarország pedig igyekszik távolságtartó lenni. Mi ezt a helyzetet másként látjuk, hiszen az Ukrajna elleni agresszió közvetlenül érint bennünket. Ami pedig a V4-ek jövőjét illeti, úgy érzem, még inkább a befelé irányuló gyakorlati együttműködésre kell összpontosítani, semmint azt a látszatot kelteni, hogy a V4-ek saját külpolitikával rendelkeznek, vagy akár valamiféle önálló blokként működnének a NATO-n és az EU-n belül” – nyilatkozta Korčok a Denník N-nek.

„Meg vagyok győződve arról, hogy a Nyugat egységének megőrzése nemcsak Szlovákia, hanem az egész régió érdeke” – tette hozzá a miniszter.

Felszólította a magyar kormányt a korrekt kommunikációra

Szlovákia és Magyarország Ukrajnával kapcsolatban nem tervez olyan jellegű kétoldalú találkozót, mint amilyen Lengyelországgal valósult meg a múlt héten, erősítette meg Korčok. A szlovák diplomácia vezetője a Denník N-nek azt is elmondta, hogy magyar kollégáit korrekt kommunikációra kérte.

„Nem tervezünk konkrét találkozót, de vannak olyan alkalmak, amikor beszélünk Ukrajnáról. Az egyik ilyen találkozó alkalmával arra kértem magyar kollégámat, hogy tartsák tiszteletben például a hadfelszerelés szállításának kérdésében képviselt eltérő álláspontunkat, és ezt úgy kommunikálják, hogy ne keltsék annak látszatát, ez a három V4-es ország tulajdonképpen a fegyverszállítással meghosszabbítja a konfliktust. Ha bármit is meghosszabbítunk ezzel, akkor az Ukrajna védekezőképessége az értelmetlen agresszióval és katonai túlerővel szemben.”

Korčok mindeközben nem kívánta kommentálni Magyarország Ukrajnával kapcsolatos álláspontját. „Magyarország eltérő álláspontjára politikai szemszögből tekintek, Magyarország ezidáig gyakorlatilag a NATO és az EU minden jelentős döntésének része volt és támogatta azokat, beleértve a szankciókat is. Ahhoz, hogyan tekintenek Magyarországra az Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt, nem kívánok nyilvános kommentárt fűzni, ezt meghagyom budapesti partnereinknek” – szögezte le a miniszter.

A Denník N szerette volna a magyar felet is megkérdezni a szlovák miniszter kijelentésével, valamint a V4-es együttműködés jövőjével kapcsolatban, kérdéseinkre azonban nem válaszoltak.

Fizess elő a Napunkra, a Denník N magyar verziójára itt.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Magyarul a Denník N-ben

Svet

Teraz najčítanejšie