Denník N

Sudca Mészáros: Demokraciu ohrozuje predovšetkým páchanie trestných činov (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Sudca musí Ficove urážky vydržať, hovorí bývalý sudca Ústavného súdu a člen súdnej rady Lajos Mészáros.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalého predsedu vlády, teraz poslanca Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka obvinili z vážnych trestných činov. Kaliňák je momentálne neprávoplatne vo väzbe a o Ficovom vydaní na trestné stíhanie ešte rokuje parlament. Je to v spoločnosti mimoriadna udalosť?

Áno, je to rozhodne mimoriadna udalosť. To sa nestáva každý deň, že trojnásobného predsedu vlády a aj ministra vnútra obvinia a berú do väzby. Vzhľadom na to, že ide o politikov, ľudí, ktorí boli nositeľmi obrovskej moci, je to citlivá udalosť a treba byť pri týchto procesoch veľmi opatrný.

Vy ste boli krátko pred tým, ako ste sa stali ústavným sudcom, poslancom Národnej rady za SMK a aj vy ste rozhodovali o väzobnom stíhaní poslanca, bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu. Za toto väzobné stíhanie vtedy hlasoval aj Robert Fico. Spomínate si na to?

Na hlasovanie sa už nepamätám, ale asi mesiac po hlasovaní a uvalení väzby na Ivana Lexu sme ho boli z ústavnoprávneho výboru navštíviť v Nitre vo väznici. Presnejšie išlo o taký väzobný podvýbor, ktorému šéfoval práve Robert Fico. Lexa sa sťažoval, že vo väzbe sú zlé hygienické podmienky a že nemôže vykonávať hodinovú prechádzku. Šli sme to riešiť a boli sme spolu v aute s Robertom Ficom a Petrom Zajacom.

Pamätám si na to, aké obrovské napätie bolo v mandátovom a imunitnom výbore. Dalo sa krájať, dramatické. Lexu prišiel obhajovať každý z HZDS a bol to malý priestor. Prvýkrát sme zažili niečo také. V pléne už to napätie nebolo také a vo väčšom priestore sa rozplynulo.

Čo vám vtedy o návšteve Lexu vo väzbe Fico hovoril?

Nehodnotil to, bol jeden z nás. Celé sa to začalo tak, že nás prijal riaditeľ, potom prišiel jeho zástupca, zapísal si naše mená a išiel do cely. Keď sa vrátil, tak pri mene Zajaca a pri mojom mene bola čierna bodka. Znamenalo to, že nás Lexa nechce vidieť. My sme povedali dobre, ale za takých okolností nepodpíšeme zápisnicu o našich zisteniach. Potom nám už všetko ukazovali len na monitoroch a boli sme tam len ako diváci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Robert Fico

Robert Kaliňák

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie