Denník N

Šimečka a Vašečka: Verejný proces s Ficom môže byť pre spoločnosť katarziou

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na úrade vlády vraj fungovala zločinecká skupina, ktorú viedli Robert Fico a Robert Kaliňák. Zasiahlo vás nejako obvinenie bývalého premiéra a zatiaľ neprávoplatné vzatie do väzby bývalého ministra vnútra? 

Šimečka: Že by ma to nejako vnútorne zasiahlo a srdce by mi vyskočilo z hrude, to nie. Mierne ma to prekvapilo. Je to taká situácia, keď sa stane niečo, že si človek povie: aha, už je to tu. A toto je ono. Politik, bývalý minister vnútra, šup – a je v cele. To je naozaj výnimočná udalosť, ale že by ma to zasiahlo, to by som veľmi preháňal.

Prezident Kiska už v roku 2019 povedal, že Slovensko je mafiánsky štát. Mal pravdu? 

Vašečka: Čiastočne áno. Nadviažem na tú predchádzajúcu otázku – ja nemám krvavé oči, je to výnimočná situácia, ale silno to neprežívam. Je to ako v divadle. Keď sa v prvom obraze objaví pištoľ, tak v treťom vystrelí. V roku 1999 Robert Fico založil stranu, ktorá už vtedy bola neštandardná. Najprv bola marketingovou agentúrou, ktorá predávala svoj produkt, Roberta Fica, a zároveň od začiatku išlo o biznis. Hovorilo sa o akciách, akcionároch, takto nevyzerá politická strana. Ten biznis bol od začiatku predurčený na to, že keď budeme pri moci a budeme mať absolútnu moc, tak sa podľa toho zariadi. Tak sa aj zariadili a presne tak sa to aj skončilo. V tomto zmysle by sme nemali byť prekvapení. Ten prvok mafiánskeho štátu, skupiny, ktorá sa správa ako mafiánska štruktúra, všetci musia byť lojálni, to je jediné, čo sa vyžaduje, a capo di tutti nad tým všetkým drží ochrannú ruku a za každú cenu sa snaží zachrániť svojich členov. Toto vidíme celé roky a je to kópia z Kalábrie.

Šimečka: Áno, ale ten pojem ‚mafiánsky štát‘ priniesol maďarský novinár Bálint Magyar, ktorý písal o Orbánovom režime. Tam to sedí oveľa viac. To je mafiánsky štát v zmysle uzavretej štruktúry, môžeme v istom zmysle hovoriť o unesenom štáte. Ja by som tento pojem na Slovensko nepoužil, dokonca ani za Ficových čias, lebo to bola pomerne malá skupina, ktorá síce mala obrovskú moc a robila všetko, čo hovorí Michal, ale ten štát sám ešte stále fungoval mimo tých štruktúr ako relatívne demokratický štát. Bol by som opatrný.

Vašečka: Samozrejme, všetci poznáme Bálinta Magyara, ktorý je politológ. On hovorí o tom, že tá pyramída je dokonalá. Na jej vrchole je jeden človek. V tomto zmysle áno, Slovensko bol taký pluralitný mafiánsky štát. Rôzni oligarchovia medzi sebou súťažili a museli súťažiť. Niekto by dokonca povedal, že ich nechali súťažiť, aby sa udržiavalo medzi nimi nejaké ekvilibrum. Bola to taká zvláštna hra. V tomto zmysle úplne súhlasím s Milanom, že keby sme za mafiánsky štát vydávali to, čo vidíme v Rusku u Putina alebo u Orbána, teda jasnú pyramídu, kde je na vrchole jeden človek, v tomto zmysle sme mafiánskym štátom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Robert Fico

Robert Kaliňák

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie