Denník N

Nedeľná nekázeň: Pochválený buď pán Ježiš Kristus, práci česť!

Na archívnej snímke oslavy 1. mája 1984 v Košiciach. Foto – TASR/Svätopluk Písecký
Na archívnej snímke oslavy 1. mája 1984 v Košiciach. Foto – TASR/Svätopluk Písecký

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Naša mama prvého mája do sprievodu nechodievala. Lekári z Krajskej psychiatrickej liečebne v Pezinku na Cajle chodievali manifestovať do Pezinka, no mama ostávala doma. Ráno vyšikovala tatka Vinca do sprievodu s niektorou z dychoviek z okolia, potom sa žehlili naše pionierske košele, vyhádzala zásuvky a našla zapatrošené pionierske šatky a vypšikala z domu nás so sestrou s mávadlami do sprievodu. Keď bola u nás babička, žehlila košele ona a spievala pesničku Až bílé konvalinky vzkvetou, já přijdu s kytičkou za tebou, alebo spievala: „Kvetinky májové, Márii sa kloňte, zvončeky hájové, Márii zazvoňte, vzdajte česť a úctu – najčistejšej Panne, proste ju, nech na nás z výšin neba zhliadne.“

Prevesila belasú pioniersku košeľu cez operadlo a pokračovala.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie