Denník N

Na niektoré fotky sa nezabúda

Robert Doisneau: Bozk pred parížskou radnicou, 1950
Robert Doisneau: Bozk pred parížskou radnicou, 1950

Budúci týždeň sa v Bratislave začína festival Mesiac fotografie, prinesie slávne fotografie zo zahraničia aj tých najlepších domácich autorov.

„Nefotografujem život, aký je, ale aký by som ho rád videl,“ povedal kedysi Robert Doisneau, jeden z najslávnejších fotografov 20. storočia. A možno práve týmto sa riadil, keď začiatkom 50. rokov minulého storočia dostal objednávku z časopisu Life. Zadanie bolo jednoduché. Mal fotografovať lásku, lásku v uliciach Paríža.

Ťažko by ste dnes vymysleli tému, ktorá by stelesňovala väčší gýč. Povojnová Európa si to však mohla dovoliť. Od momentu, keď Robert Doisneau zachytil dvojicu bozkávajúcu sa pred parížskou radnicou, uplynulo viac než polstoročie. Pokojne sa vám môže zdať, že tá jeho fotka, ktorá sa stala najslávnejšou v jeho živote, je len klišé. Ale faktom skôr bude, že je to klasika. Klasika jedného z priekopníkov reportážnej fotografie, ktorá má za sebou zaujímavý príbeh.

Možno tú fotku máte doma – ako tapetu, vytlačený plagát alebo pohľadnicu, ktorú vám ktosi poslal z Paríža. Od utorka si v Bratislave môžete pozrieť originál spolu s ďalšími fotografiami Roberta Doisneaua v rámci festivalu Mesiac fotografie.

Nechcel to pokaziť

V tom čase panoval vo fotografii „rozhodujúci okamžik“. Išlo o tento jeden prchavý moment, ktorý rozdeľoval fotografov do dvoch kategórií. Iba tí najlepší vedeli, kam sa pozerať a kedy stlačiť spúšť. Roky sa zdalo, že fotografia s názvom Bozk pred parížskou radnicou patrí presne k týmto prípadom. Samozrejme, k spochybňovaniu okolností a vzniku pri tých najslávnejších fotografiách dochádzalo vždy, aj pri tejto. Odolávala pomerne dlho.

V roku 1950 vyšla v magazíne Life po prvý raz spolu s ďalšími snímkami. Možno si ju doma ktosi vystrihol a pripol na chladničku, ale nič zásadnejšie sa nedialo. O tridsať rokov oslovili jej autora s otázkou, či by z nej neurobil plagát. Ten sa stal hitom. Predali sa milióny kusov po celom svete. A začali sa hlásiť páry, ktoré sa uvideli v bozkávajúcej sa dvojici.

Ak by sa iba ozvali a poslali Robertovi Doisneauovi milý pozdrav, nikdy by sme sa nemuseli dozvedieť, že v skutočnosti to nebol náhodne zachytený okamžik vášnivého bozku, ale inscenovaná situácia. Jedna z týchto dvojíc bola natoľko presvedčená o tom, že ide o nich, že dohnala Roberta Doisneaua až pred súd. Najprv sa stretli s ním a s jeho dcérou Annette, ktorá mu robila asistentku. No on tomu neprikladal dostatočnú pozornosť. „Nepovedal im nič. Pýtala som sa ho, prečo im nepovedal pravdu. A on mi povedal, že nechcel zničiť ich sen,“ cituje Annette portál Famous Pictures.

Lavergneovci však Doisneaua zažalovali. Podľa francúzskeho práva ich nesmel odfotografovať bez ich súhlasu. To bolo tridsať rokov po vzniku fotky, pochopiteľne, vedľajšie, oveľa dôležitejšie boli peniaze, ktoré chceli ako náhradu za vzniknutú situáciu.

Na súde nepochodili, Robert Doisneau totiž priznal pravdu. Jeho najslávnejšia fotografia bola inscenovaná. „Nikdy by som si nedovolil takto odfotografovať ľudí. Bozkávajúci sa milenci na ulici – to sú iba veľmi zriedkavo legitímne dvojice.“

Bozk bol skutočný

Na snímke sú Francoise Delbart a Jacques Carteaud, v tom čase mladí, dvadsaťroční začínajúci herci. Doisneau ich videl bozkávať sa na ulici a spýtal sa ich, či by mu nepózovali. „Fotka bola inscenovaná, ale bozk bol skutočný,“ povedala Francoise Delbart, dnes Bornetová. Robert Doisneau jej poslal originál fotografie pár dní po tom, čo vznikla, so svojou pečiatkou a podpisom. Pred desiatimi rokmi ho predala na aukcii za 155-tisíc eur. S Jacquesom Carteaudom tvorili pár iba deväť mesiacov.

Je to príbeh na film, nie na jednu fotku. Výstava Robert Doisneau – Lovec obrazov, ktorá sa začína v utorok v Danubiane, ich však ponúkne oveľa viac. A to aj celý festival Mesiac fotografie, ktorý tento rok oslavuje dvadsaťpäť rokov. Od utorka predstaví napríklad to najlepšie z Czech Press Photo, z Inštitútu tvorivej fotografie FPF Sliezskej univerzity v Opave, súčasnú pobaltskú fotografiu, Markétu Luskačovú, Juditu Csáderovú, dokumentárny projekt Obchodná Ľuba Stacha aj majstrov českej avantgardnej fotografie – Drtikola, Funkeho, Rösslera a Wiškovského.

Čo môžete vidieť na Mesiaci fotografie

Martin Kollár: Field Trip, SNG.
Martin Kollár: Field Trip / Exkurzia. Slovenská národná galéria, 29.10. – 31.1. 2016

Bára Prášilová, Never Happened 2012, From Exhibition 25 Years of ITF
Bára Prášilová, Never Happened 2012. Výstava 25 rokov Inštitútu tvorivej fotografie FTF Sliezskej univerzity v Opave. Galéria Médium, 8.11. – 29.11.2015

Judita Csáderová 1967, LITA
Judita Csáderová 1967, LITA. Galéria Slovenskej výtvarnej únie – Umelka, 5.11. – 22.11. 2015.

František Drtikol, Step 1929
František Drtikol, Step 1929. Výstava Majstri českej avantgardnej fotografie: Drtikol, Funke, Rössler, Wiškovský, GMB – Pálffyho palác, 7.11. – 6.12. 2015.

Viktorja Eksta, From the series „God, Nature, Work“ 2014 – 2015
Viktorja Eksta, From the series „God, Nature, Work“ 2014 – 2015

Andrej Bán, Afganistan, 2009, Výstava Stopy, Open Gallery, 8.11. - 29.11.
Andrej Bán, Afganistan, 2009, Výstava Stopy, Open Gallery, 8.11. – 29.11.

Monika a Ľubo Stacho: Obchodná na obchodnej - galéria Satelit a výklady obchodov na Obchodnej ulici. 20.10. - 22.11. 2015
Monika a Ľubo Stacho: Obchodná na obchodnej – galéria Satelit a výklady obchodov na Obchodnej ulici. 20.10. – 22.11. 2015

Juraj Mravec, Euromajdan/ From exhibition The Best of Czech Press Photo, Kyjev 2014
Juraj Mravec, Euromajdan, Kyjev 2014. Výstava To najlepšie z Czech Press Photo, SNM – Výstavný pavilón Podhradie, 4.11. – 25.11.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie