Denník N

Zástupný obraz nepriateľa

Ilustrácia – Jano Anonymus
Ilustrácia – Jano Anonymus

V ruinách mesta je jedno, čieho menom nazvali nejakú ulicu.

Mladá žena z Užhorodu písala kamarátke o hektickom premenovávaní ulíc pomenovaných po Rusoch. Načo je komu dnes Puškinova ulica? Vo vedeckom projekte o architektúre musia byť korektné údaje o tom, kde ktorý objekt stojí, ak ešte vôbec stojí. Iste, v krajine, na ktorú dopadajú bomby, je odrazu všetko inak. Aj my s tým máme skúsenosti. Len ľudia žijúci v mieri môžu z premenovania urobiť pevný postoj a dokonca aj brilantný humor. Premenovanie ulíc okolo ruskej ambasády v Prahe s novými a neprijateľnými názvami je pre majiteľov Kremľa ako červená muleta pre býka v corride.

Obrazoborectvo je staré ako ľudstvo samo, názvy ulíc sú novšieho dáta. Je to zástupný obraz nepriateľa a ikona zmeny. Raz sú to zničené hieroglyfy, miléniové uhorské sochy, československý znak na hraničnom stĺpe, poľská orlica zhodená nemeckým vojakom, inokedy červená vlajka nad Reichstagom, monštruózna socha Gottwalda premenená na prach, padajúca socha irackého diktátora aj bronzový južanský generál Lee visiaci na lane žeriava.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie