Denník N

Mnoho rodičov netuší, že alkohol škodí deťom viac ako dospelým, hovorí psychologička

Ilona Preslová. Foto - archív I. P.
Ilona Preslová. Foto – archív I. P.

Česká psychologička Ilona Preslová sa dlhodobo venuje aj prevencii užívania alkoholu u detí a dospievajúcich. „Alkohol má u nás veľkú tradíciu, je legálny a všeobecne veľmi tolerovaný. A špecifické pre naše krajiny je aj to, že sme veľmi tolerantní k užívaniu alkoholu u detí a mladistvých,“ upozorňuje.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • že k alkoholu sa u nás dostanú už 11-ročné deti,
  • ako deti ovplyvňuje náš vzťah k alkoholu,
  • kedy sa začať rozprávať s deťmi o alkohole,
  • čo robiť, keď sa tínedžer vráti domov podnapitý,
  • ako sa na pití alkoholu podpísalo pandemické obdobie.

Mnohí rodičia sa boja, aby sa ich deti nedostali k drogám, ale alkohol pred deťmi nikto neskrýva. Ako sa na to pozeráte ako psychologička?

Rodičia, ale aj učitelia sa naozaj najviac desia toho, aby dieťa neprepadlo drogám, a alkohol nevnímajú ako až také veľké zlo. Myslím si, že Česko aj Slovensko sú si v tomto ohľade veľmi podobné. Alkohol má u nás veľkú tradíciu, je legálny a všeobecne veľmi tolerovaný. A špecifické pre naše krajiny je aj to, že sme veľmi tolerantní k užívaniu alkoholu u detí a mladistvých. V tom sa, bohužiaľ, líšime od krajín na západ od nás.

Žiaľ, nie je to tak len v rodinách, ale aj v školách. Napríklad keď deti idú na školský výlet alebo na lyžovačku, bežne sa stáva, že sa tam opijú. Aká je potom častá reakcia rodičov? „Jasné, je to zlé, ale hlavne, že tam neboli žiadne drogy!“ Lenže to je veľký omyl. Po prvé, alkohol je takisto droga, keďže spĺňa všetky podmienky definície drog. A navyše je v porovnaní s inými drogami zradnejší, pretože je legálny a všeobecne tolerovaný.

Prečo vlastne u nás tolerujeme pitie u dospievajúcich? Súvisí to s našou kultúrou, tradíciami alebo so vzťahom dospelých k alkoholu?

To by bolo na veľkú štúdiu, ale myslím si, že v tom hrá významnú rolu aj to, že alkohol je veľmi tradičná látka, ktorá sa v našej spoločnosti dlhodobo užíva a zneužíva. Rodičia a iné prirodzené autority stále málo upozorňujú dospievajúce deti na riziká alkoholu. Bežne si napríklad môžeme prečítať o našich vrcholných predstaviteľoch a ľuďoch zo šoubiznisu, ako sa niekde opili. Vníma sa to tak trochu ako zábava, nie ako potenciálne nebezpečná vec.

Vy ste v jednom článku spomínali, že alkohol v Česku bežne ochutnajú už 11-ročné deti. Predpokladám, že na Slovensku to bude podobné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie