Denník N

Klimatická zmena zvyšuje riziko budúcich pandémií. Virologička Betáková: Prestávame byť v bezpečí

Ilustračné foto – Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

Riziko nepredstavuje len vznik nových ochorení, ale aj väčšie rozšírenie tých pôvodných. „Na naše územie opätovne preniká malária a začína sa šíriť aj dengue, chikingua a ďalšie vírusy. Komáre, ktoré prenášajú aj vírus zika, sa už vyskytujú v našich zemepisných šírkach,“ vraví virologička Tatiana Betáková z SAV.

Globálne otepľovanie spôsobuje, že živočíchy musia hľadať vhodnejšie prostredie pre život.

V nasledujúcich desaťročiach sa preto zvýši pravdepodobnosť kontaktu zvierat, ktoré sa v minulosti nemohli stretnúť, lebo žili na oddelených územiach.

To zvyšuje riziko medzidruhového prenosu vírusov.

Len v cicavcoch prebýva okolo 40-tisíc vírusov, z nich niekoľko tisíc by potenciálne mohlo preskočiť aj na človeka. Globálne otepľovanie tak zvyšuje riziko ďalšej pandémie. Dokonca niekoľkých súčasne.

Ruská ruleta

Vzťah medzi klimatickou zmenou a rizikom medzidruhového prenosu vírusov popísal biológ Colin Carlson z Georgetownskej univerzity a jeho tím. Ich štúdia vyšla minulý týždeň v časopise Nature.

Do roku 2070 by z dôvodu klimatickej zmeny mohlo dôjsť až k 15-tisíc prípadom prenosu vírusov medzi cicavcami. Za predpokladu, že sa Zem do konca storočia oteplí do 2 stupňov Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím, sa počet kontaktov medzi živočíchmi, ktoré predtým neprichádzali do styku, do roku 2070 zdvojnásobí, píše Nature.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Koronavírus

    Príroda

    Veda

    Teraz najčítanejšie