Denník N

Týždeň v zdraví: Jarné počasie zvádza k pohybu na čerstvom vzduchu. Aké sú benefity behania?

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Viacerí antropológovia tvrdia, že ľudské telo nebolo stvorené na sedenie a ako príklad nám dávajú aktívnych lovcov a zberačov. Problém je v tom, že naši pravekí prapredkovia nemali sedavé zamestnania, nepresedeli hodiny pred plazmami a monitormi, nejazdili či dokonca nelietali posediačky. „Homo sedens“ – človek sediaci – má dnes žalostne málo pohybu; aj keď stále nestíhame a máme pocit, že sme permanentne v behu, reálne beháme málo.

Nejde len o občasný šprint na autobus či električku. Tak ako pri každom pohybe a cvičení je kúzlo v pravidelnosti. Stačí po troške, netreba to siliť – ale pravidelne. Predtým, ako si vybehneme zabehnúť, pozrime sa na zdravotné benefity pravidelného behania vedeckými očami.

Pozitívne účinky cvičenia, pohybu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie