Denník N

Premiér kritizuje Lengvarského za pomalé tempo výstavby nemocníc. Pomáha mu aj Krajčí

Rázsochy pred zbúraním. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rázsochy pred zbúraním. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý minister Marek Krajčí tvrdí, že ministerstvo zdravotníctva zámerne nepripravovalo štátne nemocnice na plán obnovy, hoci súkromné nemocnice mali dostatočné informácie a pripravovali sa.

Viac ako miliardu eur môže dostať Slovensko na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc od Európskej únie. Bola by to najväčšia suma, aká kedy na Slovensku do zdravotníckej infraštruktúry od vzniku štátu išla. Dnes je už zjavné, že európske peniaze ohrozuje pomalé tempo príprav nemocničných projektov.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) preto už aj verejne kritizuje ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (OĽaNO). Ten do úradu nastúpil ako nominant strany Igora Matoviča vlani v apríli.

Poradkyňa z ministerstva zdravotníctva a vedúca tímu, ktorý pripravuje novú nemocnicu v Martine, Martina Antošová, naopak, pre Denník N povedala, že proces stojí na ministrovi financií Igorovi Matovičovi a bývalom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím, ktorý sa momentálne na rokovaniach o nemocniciach zúčastňuje.

Termíny sa posúvajú

Slovensko získalo z plánu obnovy viac ako miliardu eur na stavbu a rekonštrukcie nemocníc. Ide o výstavbu 870 plne vybavených lôžok v nových nemocniciach, ďalších 1 035 lôžok v nových nemocniciach na úrovni „hrubá stavba“ a 495 lôžok v nemocniciach po rozsiahlej rekonštrukcii. Peniaze je potrebné minúť do konca roka 2026, čo znamená, že treba rýchlo konať.

Plán obnovy bol schválený pred rokom a parlament už schválil aj reformu – takzvanú optimalizáciu siete nemocníc, ktorá bola podmienkou, aby sme peniaze od EÚ získali. Stále však nie je jasné, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plán obnovy EÚ

Vladimír Lengvarský

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie