Denník N

Máte kožné ochorenie? Poisťovňa vám preplatí kúpele!

Poisťovňou hradená kúpeľná liečba sa netýka len pooperačných stavov a chronických ťažkostí s pohybovým aparátom. Slovenské poisťovne preplácajú aj pobyty v kúpeľoch špecializujúcich sa na kožné ochorenia. Čo je potrebné urobiť, aby ste splnili zákonné podmienky?

Prírodné zdroje na Slovensku pomáhajú pacientom trpiacim rôznymi ochoreniami – kožné nevynímajúc. Tie nie sú len otázkou estetiky, ako by sa mohli niektorí mylne domnievať. Majú rovnako významný vplyv na kvalitu života pacientov po fyzickej i psychickej stránke ako ochorenia, ktoré sa považujú za samozrejmú indikáciu na poisťovňou preplatený kúpeľný pobyt.

Veľmocou v liečbe kožných ochorení na Slovensku s fantastickými výsledkami sú Kúpele Smrdáky. Až 95 % pacientov z kúpeľného pobytu v nenápadnej dedinke na Záhorí odchádza s výrazne zlepšeným stavom. Zlepšenie až úplné vymiznutie príznakov pretrvá viac ako pol roka, v niektorých prípadoch aj celý rok.

Smrdáky za to vďačia unikátnej sírovodíkovej vode, ktorá je pozostatkom prehistorického mora. Obsahuje 680 mg. sírovodíka na liter. Pre porovnanie, bežný obsah sírovodíka v slovenských prameňoch sa hýbe len niečo okolo 24 mg/l. Kúpele sú unikátne aj tým, že sú plne prispôsobené aj na kúpeľné pobyty detí a priamo v zariadení sa nachádza aj škola.

Ako získať kúpeľný pobyt preplatený z poistného?

Na základe indikačného zoznamu, ktorý je prílohou č. 6 k zákonu 577/2004 z. Z. vám môže aj na vlastnú žiadosť kúpeľnú liečbu predpísať lekár špecialista alebo obvodný lekár a to raz ročne.

Výška vášho doplatku za kúpeľnú liečbu bude závisieť od toho, či vaše ochorenie spadá do indikačnej skupiny A alebo B – o tom vás presne poinformuje váš lekár, alebo sa o tom môžete dočítať priamo v horeuvedenom zákone. Pri ochorení z indikačnej skupiny A sa poistenec podieľa doplatkom do výšky 1, 70 € na deň. Pri ochoreniach z indikačnej skupiny B je suma úhrady od 7,30 € denne. Klient si dopláca ubytovanie a stravovanie. Výška doplatku však záleží od kategórie hotela, ktorý si klient vyberie.

Na aké diagnózy sa špecializujú kúpele Smrdáky?

V zozname indikácií na poisťovňou preplácanú liečbu v Kúpeľoch Smrdáky je psoriáza, atopická dermatitída (ekzém), chronické kožné ochorenia, seboreická dermatitída,  prurigo, ichtyóza, rosacea, stavy po popáleninách a poleptaninách, akné, sclerodermia a ďalšie.

Liečba v Kúpeľoch Smrdáky nie je vhodná pre ľudí trpiacich bronchiálnou astmou, epilepsiou, inkontinenciou moču a stolice, pre ľudí s akútnymi psychotickými stavmi, infekčnými ochoreniami, malígnymi procesmi a rovnako nie je vhodná ani pre tehotné ženy.

Na čo netreba zabudnúť

Najčastejšou chybou, ktorej sa žiadatelia o doplnkovú liečbu formou kúpeľov dopúšťajú je tá, že im chýba záznam o konzultácii svojho zdravotného stavu s odborníkom raz za pol roka.

Ďalším nedostatkom, ktorý mnohokrát vedie k zamietnutiu kúpeľnej liečby býva skutočnosť, že žiadatelia nedodržiavajú predpísanú liečbu.

Výsledky vyšetrení, ktoré sa dokladujú poisťovni nesmú byť v prípade žiadosti o kúpeľnú liečbu staršie, ako 3 mesiace.

Pacienti vo veku nad 70 rokov musia mať naviac v návrhu na liečbu uvedené aj výsledky interného vyšetrenia.

Po doručení všetkých náležitostí začína zdravotnej poisťovni plynúť 30 dňová lehota na schválenie vášho nároku. V prípade, že vaša žiadosť spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky, poisťovňa je povinná takúto žiadosť schváliť. Schválená kúpeľná liečba trvá minimálne 21 dní a vyplýva z nej aj nárok na pracovnú neschopnosť – PN.

Podrobné informácie o podmienkach nároku na kúpeľnú liečbu hradenú z poistného nájdete aj na stránkach zdravotných poisťovní pôsobiacich na Slovensku. (Všeobecná zdravotná poisťovňa, ZP Union, ZP Dôvera).

Dopriať si liečebný pobyt v kúpeľoch a uľaviť si od ťažkostí spojených s kožným ochorením je vďaka možnosti nechať si ho preplatiť cez poisťovňu dostupným a veľmi účinným spôsobom liečby. Neváhajte a využite túto možnosť aj vy! Viac na www.kupelesmrdaky.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie