Denník N

V rebríčku slobody tlače si Slovensko polepšilo, po Česku je druhé najvyššie zo susedných krajín

Ilustračné foto - N
Ilustračné foto – N

Slobodu tlače vo svete výrazne podkopávajú dezinformačné kampane šírené na sociálnych sieťach a nové názorové médiá v štýle Fox News, ktoré polarizujú spoločnosť.

Keď producent Craig Renaud vo videu, ktoré pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripravila Komisia na ochranu novinárov, spomínal na svojho brata Brenta, novinára, dokumentaristu a fotografa, povedal, že v ich filmoch bolo vidieť, ako Brentovi záležalo na ľuďoch, ktorých nakrúcali.

„A to je v konečnom dôsledku dôvod, prečo zomrel,“ dodal. „Snažil sa dostať k mostu. Nie k miestu, kde sa bojovalo, ale kadiaľ sa utečenci snažili ujsť z Ukrajiny s tým málom, čo im zostalo.“

Brent Renaud bol jedným z minimálne siedmich novinárov, ktorí zomreli vo vojne na Ukrajine. V polovici marca ho zastrelili, keď pripravoval reportáže v meste Irpiň neďaleko Kyjiva. Aj Reportéri bez hraníc upozorňujú, že zabíjanie novinárov spolu s bezprecedentnou cenzúrou od sovietskych čias, šírením dezinformácií, rozširovaním modelu názorových médií v štýle Fox News a polarizáciou spoločnosti je ranou pre celosvetovú slobodu tlače.

Zohľadnili to aj v indexe slobody tlače za rok 2021, v ktorom po dvoch desaťročiach prípravy rebríčka zaznamenali rekordný počet krajín s „veľmi zlou“ situáciou. Slovensko je však jedna z tých, ktoré si polepšili.

Zomreli, lebo chceli prehovoriť

Tretí máj je Svetový deň slobody tlače. Pri tejto príležitosti chceli viaceré organizácie upozorniť na problémy,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie