Denník N

Aj Hitler mal židovskú krv, Izrael podporuje neonacistov na Ukrajine. Lavrov podľa USA prerazil dno

Sergej Lavrov. Foto – TASR/AP
Sergej Lavrov. Foto – TASR/AP

Najzapálenejší antisemiti sú Židia, povedal ruský minister zahraničia. Ani silná kritika z Izraela nezastavila ruské ministerstvo pred pokračovaním obvinení. 

Bol to rozhovor pre taliansku televíziu Mediaset, patriacu magnátovi a bývalému premiérovi Silviovi Berlusconimu. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov svojimi tvrdeniami pre program Zona Bianca pobúril Izrael a donútil Američanov povedať, že „Rusi prerazil ďalšie dno“.

Keď sa Lavrova spýtali, ako môže Rusko tvrdiť, že denacifikujú Ukrajinu, keď prezident Volodymyr Zelenskyj má židovský pôvod, vôbec ho táto otázka nezaskočila.

„Môžem sa mýliť, ale aj Hitler mal židovskú krv. Nemá to (že Zelenskyj je Žid – pozn. red.) žiaden význam. Múdri židovskí ľudia hovoria, že najzapálenejší antisemiti sú zvyčajne Židia,“ povedal Lavrov.

Ruské „ospravedlnenie“

Tvrdá reakcia prišla najmä z Izraela, ktorý sa na začiatku vojny snažil byť neutrálny a pokúšal sa sprostredkovať prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Ide o neodpustiteľné a poburujúce vyjadrenie a zároveň o strašnú historickú chybu. Židia sa počas holokaustu nevraždili navzájom. Najnižšia úroveň rasizmu voči Židom je obviňovať Židov z antisemitizmu,“ povedal minister zahraničia Izraela Yair Lapid, ktorý si predvolal ruského veľvyslanca v krajine a požadoval od Moskvy ospravedlnenie.

O deň neskôr sa však dočkal niečoho iného.

Ruské ministerstvo zahraničia v utorok na Telegrame zverejnilo dlhšie vyjadrenie, kde okrem iného

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie