Denník N

Vývoj bojov (68. deň): Americký generál o ruskej armáde – nemajú ani poňatia, ako to urobiť

Rusi nad Melitopolom vyvesili sovietsku vlajku. Foto - TASR/AP
Rusi nad Melitopolom vyvesili sovietsku vlajku. Foto – TASR/AP
  • Čo vypovedá Gerasimovova cesta na front o ňom a o celej armáde.
  • Aká je situácia pri Lymane a Charkive.
  • Ruským zbrojovkám chýbajú súčiastky zo Západu, nemajú ako vyrábať zbrane.
  • Mapa dňa – kde všade to v Rusku horí a vybuchuje.
  • Videá dňa – dôkaz, prečo je delostrelectvo pánom bojiska; neúspešný boj ukrajinského tanku; útok ruského bombardéra v extrémne malej výške.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 2. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ukrajinské úspechy pri Charkive, problémy pri Lymane. Ukrajinskej armáde sa darí oslobodzovať okolie Charkiva a vytláčať ruskú armádu smerom k ruským hraniciam. Podľa dostupných správ už Rusi opustili mesto Staryj Saltiv.

Zlá situácia zostáva pri Lymane v smere na strategicky dôležitý Sloviansk. Ak správy neklamú, do mesta včera z východu prenikli Rusi a v uliciach sa bojuje. Ukrajinci vyhodili do vzduchu posledný funkčný most cez rieku Siverskyj Donec. Zdá sa, že im už na únik na bezpečný breh zostáva len jedna cesta na hrádzi.

Lyman na trochu amatérsky pôsobiacej, no zato podrobnejšej mape:

Americký generál vysvetľuje, že najvyšší veliteľ priamo na fronte nesvedčí o odvahe, ale o chybnom systéme. Potvrdilo sa, že náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov bol takmer určite priamo na fronte pri Iziume (kľúčové bojisko, na ktorom sa Rusi snažia preraziť k Sloviansku, súvisia s ním aj boje pri Lymane). Myslí si to napríklad americké ministerstvo obrany, ktoré o jeho inšpekcii informovalo v pondelok večer nášho času. Slovenské ministerstvo obrany je rovnakého názoru, Gerasimov podľa našej armády miesto bombardovania opustil skôr, ako k nemu došlo. To je v rozpore so záverom včerajšieho Vývoja bojov. Ospravedlňujem sa za zlý odhad.

Účasť najvyššie postaveného generála tak blízko ostrých bojov je totiž mimoriadna udalosť, ktorá nedáva veľký zmysel. Pri Gerasimovi sú dve možné vysvetlenia, ktoré sa navzájom dopĺňajú. Jedno vypovedá o ňom ako osobe, druhé o celej ruskej armáde a pomeroch v nej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie