Denník N

Expertka na ochranu vody: Štát nesleduje vplyv znečistenej vody na zdravie, možno to robí schválne

Alena Trančíková. Foto - BVS
Alena Trančíková. Foto – BVS

Kapsula, ktorá mala zastaviť únik chemického znečistenia zo skládky vo Vrakuni, sa ani nezačala robiť. Alena Trančíková z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti hovorí, že znečistenie z tejto skládky je už minimálne sedem kilometrov v Žitnom ostrove.

V bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice platí zákaz používať vodu zo studní na pitie či polievanie plodín. Voda je znečistená chemickými látkami z toxickej skládky vo Vrakuni. Úniku a ďalšiemu šíreniu nebezpečného znečistenia mala zabrániť kapsula, ktorá by skládku ohradila. Začala ju pripravovať ešte bývalá vláda, s jej výstavbou sa však nepohlo a znečistenie sa šíri stále ďalej.

Pri ďalšej veľkej bratislavskej skládke v časti Žabí Majer ešte ani nezačali s posudzovaním, kto zaplatí jej odstránenie. S expertkou na ochranu vody Alenou Trančíkovou z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti sme hovorili:

  • o kvalite vody v studniach v Bratislave a okolí,
  • o tom, čo ohrozuje Žitný ostrov a vodné zdroje v Bratislave,
  • o tom, ako máme dobre nastavené zákony, ale neuplatňujú sa.

Aká je situácia s pitnou vodou v Bratislave?

S pitnou vodou je na tom Bratislava veľmi dobre. Má veľké šťastie, že má zdroje pitnej vody mimo oblastí, ktoré sú zasiahnuté znečistením. V minulosti sme museli odstaviť Druhý vodárenský zdroj Podunajské Biskupice, ktorý bol zamorený ropným znečistením zo Slovnaftu. Bolo to v roku 1971, šesť rokov po jeho dobudovaní. Tisícsto litrov sekundových pitnej vody je zrejme nenávratne stratených. Po 20 rokoch sme robili prieskum kvality podzemných vôd, aby sme vedeli, v akom stave podzemné vody sú a či je šanca ešte vodu využívať na pitie.

Aký bol výsledok?

Ropné znečistenie tam je už v minimálnych hodnotách, ale namerali sme tam chemické znečistenie zo skládky vo Vrakuni. Keby sa začal vodný zdroj čerpať, natiahli by sme doň znečistenie z Vrakune. V tejto chvíli je vodný zdroj pre pitné účely stratený. Odstaviť sme museli aj vodný zdroj Kapitulské pole. Bol to malý vodný zdroj v Petržalke, ktorý bol znečistený chemickými látkami z troch chemických fabrík v jeho tesnej blízkosti – Matadorky, Hydroniky a Bioniky. Dnes využívame vodné zdroje, ktoré sú mimo dosahu znečistenia, a máme ich zatiaľ dosť.

Vo vodnom zdroji Podunajské Biskupice ste našli znečistenie zo skládky z Vrakune. Ide o toxickú skládku, ktorú chcela vláda vyriešiť takzvanou kapsuláciou, aby sa znečistenie ďalej nešírilo. Toxický mrak sa z tejto skládky šíril smerom na Žitný ostrov. Aká je momentálna situácia?

Znečistenie je už minimálne sedem kilometrov v Žitnom ostrove.

Čo to znamená?

Ak by sme mali vrt, ktorý je sedem kilometrov od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Skládka vo Vrakuni

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie