Denník N

Richard Lintner: Mira Šatana podporujem, ale principiálne veci má mať nastavené inak

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Richard Lintner už dva roky nie je hokejovým funkcionárom. „Nezanevrel som, ale myslím si, že som dlh som splatil,“ hovorí majster sveta z roku 2002, ktorý bol v rokoch 2016 až 2020 šéfom najvyššej hokejovej súťaže.

Momentálne sa venuje svojej šou Citronáda, ktorú RTVS bude vysielať aj počas nadchádzajúcich majstrovstiev sveta v hokeji.

V roku 2015 vstúpil do funkcionárskeho prostredia, keď neúspešne kandidoval na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. Tento pondelok prebiehajú voľby znova a Lintner podporuje svojho spoluhráča Miroslava Šatana napriek tomu, že s ním nesúhlasí v tom, ako sa správať k najvyššej súťaži.

Lintner rozpráva aj o tom, prečo:

  • by Šatan mal nechať riadenie ligy na niekoho iného;
  • sa pri nastavovaní mládežníckeho systému nemôžeme riadiť abnormálnymi hráčmi ako Slafkovský či
  • ako podľa neho radšej šéfovia klubov zlikvidovali Pro-Hokej, aby nemuseli dodržať zmluvy.

Čo zisk titulu majstra sveta znamenal pre váš život?

Práve včera som priletel z Göteborgu, kde sme si s Ľubom Višňovským boli pripomenúť nejaké miesta a situácie, popritom sme pripravovali materiály pre moju šou. Aj my sme si dávali otázky, či to zmenilo naše životy. Zhodli sme sa, že keď sme zlato vyhrali, tešili sme sa, samozrejme, ale ani zďaleka sme si neuvedomovali, čo sa nám podarilo. Stále si s väčšou pokorou a radosťou uvedomujeme, aké bolo skvelé, že sa dala dokopy partia a všetky okolnosti nám pomohli získať medaily. Dobrý a majstrovský hokej sme hrali na viacerých majstrovstvách sveta, ale tento jedenkrát sa to podarilo. A musím povedať, že keby sme skončili druhí, naše životy by pokračovali predsa len trochu inak.

Stále vás ľudia zastavujú na ulici?

Nie je to také pravidelné ako kedysi, platí to skôr pri tých, ktorí sú stále v televízii, sem-tam s fanúšikmi pospomíname. Momentálne je však aktuálna krásna olympiáda a my sme tí, ktorí sa tešia, čo sa podarilo.

Čo teraz robíte?

Som vyťažený produkciou mojej televíznej šou, ktorú dávame dokopy pre RTVS. Opäť budeme vysielať 15 živých prenosov počas majstrovstiev sveta priamo z Mlynskej doliny po večernom zápase, kde prinesieme dvoch mimoriadne zaujímavých hostí, športovú a aj nešportovú zábavu. Tento projekt obchodujeme, produkujeme a vyvíjame ho.

Čo robíte po zvyšok roka?

Venujem sa rodine, športujem, hrám golf. Športujem viac, ako keď som mal letnú prestávku ešte ako hokejový profík, musím sa viac udržiavať, sem-tam sa chcem aj dobre najesť a metabolizmus nefunguje ako kedysi.

Mnoho športovcov hovorí, že keď má po kariére zrazu viac času, nevie si to užiť…

Ja si hlavne užívam prácu, užívam si aj voľno, ktorého nie je až tak veľa. Mám pocit, že odkedy som pred takmer 8 rokmi ukončil kariéru, nezvoľnil som. Bol som riaditeľ ligy, teraz mám túto produkciu. Voľného času nie je viac ako predtým.

Vo funkcionárčine už vôbec nie ste zaangažovaný?

Vôbec. V momente, keď som bol odvolaný z pozície predsedu predstavenstva Pro-Hokeja, som sa chytil svojho súkromného projektu a takýmto osobným spôsobom sa snažím nájsť priestor, ktorý dokáže fanúšika potešiť. Snažím sa presadiť v športovom šoubiznise, baví ma to.

Dá sa povedať, že ste zanevreli na pozíciu športového funkcionára?

Nie, vnímam to tak, že som splatil to, čo som chcel splatiť slovenskému hokeju za to, čo ľudia z neho spravili pre mňa a mojich spoluhráčov. Teraz sa realizujem inak.

Autorka videa: Martina Koník

Od roku 2019 je prezidentom zväzu Miroslav Šatan. Aký je prezident?

Zväz je akási verejnoprávna inštitúcia, občianske združenie, do výraznej miery je financovaný z verejných zdrojov. Naopak, Pro-Hokej bola stopercentná akciovka. Naše filozofie boli odlišné, ale vždy sme našli spôsob, ako fungovať. Šarkymu držím palce a naďalej ho podporujem. Samozrejme, aj on popri výborných rozhodnutiach robí aj chyby,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie