Denník N

Menia sa na divoký západ a rozkladajú našu spoločnosť. Sociálne siete odmeňujú exhibíciu a fungujú ako nástroje hanobenia

Príbeh o biblickej babylonskej veži je metaforou toho, čo so spoločnosťou robia sociálne siete, píše psychológ Jonathan Haidt. Na obrázku je Babylonská veža od Pietra Brueghela staršieho z roku 1563. Zdroj – Kunsthistorisches Museum/Public Domain
Príbeh o biblickej babylonskej veži je metaforou toho, čo so spoločnosťou robia sociálne siete, píše psychológ Jonathan Haidt. Na obrázku je Babylonská veža od Pietra Brueghela staršieho z roku 1563. Zdroj – Kunsthistorisches Museum/Public Domain
  • Sociálne siete vytvorili „systém, ktorý vyzerá menej ako demokracia a viac ako vláda toho najagresívnejšieho“, uvažuje v novej eseji psychológ Jonathan Haidt. 
  • Podľa Alexandry Alvarovej, odborníčky na dezinformácie a propagandu, sa sociálne siete stali nástrojom nášho masového ohlupovania a kontroly. „Ako ľudstvo to nemôžeme prežiť v zdraví,“ vraví pre Denník N.

Sociálne siete sú ako biblická babylonská veža – ľudia si prestali rozumieť a namiesto toho, aby ťahali za jeden povraz, rozkladajú spoločnosť na znepriatelené klany, ktoré si nedôverujú.

V eseji, ktorá vyšla minulý mesiac v magazíne The Atlantic, to napísal svetoznámy sociálny psychológ Jonathan Haidt z New York University Stern School of Business.

Slovenský čitateľ ho môže poznať najmä vďaka českému prekladu knihy Morálka lidské mysli o tom, prečo ľudí rozdeľujú politika a náboženstvo.

Exhibícia dôležitejšia než schopnosti

Haidt v novej eseji konštatuje, že sociálne siete zhoršili demokraciu v Spojených štátoch a narušili dôveru k štátnym inštitúciám, k médiám či medzi ľuďmi.

Zo sociálnych sietí sa stali nástroje na šírenie nenávisti, „pobúrenie je kľúčom k virálnemu obsahu a exhibícia je dôležitejšia než schopnosti“, konštatuje psychológ.

V tomto článku voľne priblížime obsah Haidtovej eseje a predstavíme aj zopár štúdií o šírení obsahu na sociálnych sieťach.

Oslovili sme aj českú publicistku Alexandru Alvarovú, aby Haidtov článok doplnila ďalšími poznatkami. Odborníčka pre Denník N zhodnotila vplyv sociálnych sietí na modernú spoločnosť, posúdila nástroje štátnej propagandy a vyjadrila sa aj k rozhodnutiu Elona Muska kúpiť sociálnu sieť Twitter.

V roku 2017 Alvarová napísala knihu Průmysl lži o propagande a dezinformačných operáciách a minulý rok jej vyšiel triler Krmit démony o informačnej vojne. Je spoluautorkou podcastu Kanárci v síti o sociálnych sieťach, o ich algoritmoch a manipuláciách.

Šírenie obsahu bez rozmyslu

V roku 2009 zaviedol Twitter tlačidlo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie