Denník N

Má talent Federera, keď vyhrá turnaj, upadá do depresie. Príbeh O’Sullivana, ktorý vyrovnal snookrový rekord

Ronnie O'Sullivan. Foto - TASR/AP
Ronnie O’Sullivan. Foto – TASR/AP

Rozhodca poprosil, či by posunul tágo, aby si mohol prezrieť dianie na stole. „Mohol by som sa, prosím, len pozrieť?“ pýtal sa, pričom hľadal spôsob, ako sa pozrie na farebné gule z úrovne stola. Ronnie O’Sullivan sa tváril neprítomne a odmietal tágo posunúť. Rozhodca hýbal hlavou sem a tam, snažil sa podliezť tágo. Publikum sa smialo.

Strih.

Rozhodca Olivier Marteel prehovára diskrétne na O’Sullivana, ktorý sa rovnako diskrétne správať neplánuje. „Niečo som videl,“ hovorí mu rozhodca šeptom. „Čo, čo si videl?“ nahnevane mu odvetil O’Sullivan. „Hľadal problém, videl som to na ňom,“ hneval sa neskôr.

Strih.

Ronnie O’Sullivan stojí pred stolom plnom pestrofarebných konfet. Po jeho ľavici aj pravici sú jeho deti, vpravo aj jeho otec. V ruke má krásnu trofej, ktorá znamená jediné. Vo veku 46 rokov vyrovnal rekord v počte titulov majstra sveta v snookri, ktorých má už sedem. Aj také boli majstrovstvá sveta – plné väčších i menších kontroverzií, s ktorými pri Ronniem skrátka rátate. A na konci veľkolepý pohľad.

„Všetci hráči, súčasní aj legendy, by potvrdili, že sa pozeráme na najlepšieho hráča v histórii tohto športu,“ vyhlásil expert Eurosportu Jimmy White.

Talent ako Federer či Messi

Ronnie O’Sullivan je rovnakým synonymom pre snooker, akými sú Michael Jordan pre basketbal, Roger Federer a Rafael Nadal pre tenis či Tiger Woods pre golf. Legenda, najlepší z najlepších.

Dokázal to aj v ostatných vyše dvoch týždňoch, keď v divadle Crucible v anglickom Sheffielde vo finále porazil Judda Trumpa 18:13 na frejmy, pričom sa tak udržal na poste svetovej jednotky. Angličan v počte titulov vyrovnal rekord Stephena Hendryho. Ten vydržal 23 rokov, pri poslednom svojom titule v roku 1999 Hendry na šampionáte v semifinále vyradil práve zlého chlapca snookru O’Sullivana.

Hendry je legendou takmer rovnajúcou sa O’Sullivanovi, majstrom sveta sa stal prvý raz v roku 1990, keď mal len 21 rokov. Dodnes je najmladším majstrom sveta v tomto športe. „Detská tvár“, ako mu hovorili, bol tento rok aj pri Ronnieho vyrovnaní rekordu – a gratuloval mu.

„Bol to skrátka obrovský, obrovský, obrovský turnaj,“ vyhlásil O’Sullivan po triumfe. „Bolo to veľmi emocionálne, myslel som si, že to už nedokážem.“

Rodák z Wordsley neďaleko Birminghamu mal turbulentný štart do kariéry s množstvom kontroverzií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Snooker

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie