Denník N

Dekan Právnickej fakulty UK Eduard Burda: Nemyslím si, že by sme mali mať traumu z toho, že vyšetrujú Fica a Kaliňáka

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Foto N - Vladimír Šimíček
Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Meno dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduarda Burdu sa opakovane spomínalo počas parlamentnej rozpravy k návrhu na súhlas s väzobným stíhaním Roberta Fica. Na Burdu, ktorý kritizoval obvinenie Fica, sa odvolávali poslanci Smeru, keď vo svojich vystúpeniach obraňovali svojho straníckeho predsedu.

Burda v rozhovore vraví, prečo pochybuje, že Robert Fico a Robert Kaliňák založili zločineckú skupinu, a že by nehlasoval za väzobné stíhanie Fica, lebo nehrozí ovplyvňovanie svedkov či jeho útek. Zároveň však priznáva, že nie je úlohou parlamentu, ale súdu posudzovať, či sú dôvody na väzbu.

Napriek kritike obvinenia nemá pochybnosti o celom vyšetrovaní Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. „Sám Fico povedal, že si naňho niečo vymyslia, a evidentne si nevymysleli korupčnú činnosť ani nič také. Toto je taký moment, ktorý ukazuje, že to tu hádam nie je až také zlé s prácou orgánov činných v trestnom konaní,“ tvrdí Burda, ktorý sa špecializuje na trestné právo.

V rozhovore sa dočítate aj to:

  • prečo je spokojný s prácou Daniela Lipšica a Maroša Žilinku,
  • prečo je dôležité, aby sa politici necítili nedotknuteľní,
  • prečo sa vyše pol roka pred vypršaním funkčného obdobia dal v piatok znova zvoliť za dekana,
  • prečo škola drží v trezore dôležité dokumenty ku kauze diplomovky Andreja Danka.

Aká je to vizitka pre právnickú fakultu, keď jej absolventi Robert Fico a Robert Kaliňák čelia obvineniu zo závažnej trestnej činnosti?  

Samozrejme, nikoho to nemôže tešiť, keď jeho absolventi sú obvinení z trestného činu, ale, žiaľ, stáva sa to nielen u nás, ale aj v zahraničí.

Keby ste boli poslancom, ako by ste hlasovali o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie?

Myslím si, že s inštitútom väzby treba zachádzať opatrne. Nie som poslanec. Myslím, že každý poslanec si to má zvážiť sám.

Ak by bol systém taký, že by sa malo hlasovať o začatí trestného stíhania, za to by som určite hlasoval. Ale za väzbu by som nezahlasoval, pokiaľ tam nie sú zásadné problémy totálneho nebezpečenstva ovplyvňovania svedkov či úteku, alebo pokračovania v trestnej činnosti.

Úlohou poslancov nie je posudzovať, či má alebo nemá ísť do väzby. To závisí od súdov, ktoré rozhodujú o väzbách všetkých ľudí. Nemajú poslanci posúdiť iba to, či sa nedeje krivda, že niekto chce účelovým stíhaním pripraviť Fica o hlas v parlamente?

To je práve na zvážení poslancov, aj preto takéto ustanovenie je.

Prečo potom hovoríte, že by ste nehlasovali za vydanie Fica na väzobné stíhanie, lebo nie je nebezpečenstvo ovplyvňovania svedkov a úteku?

Každý sa pozeráme na veci zo svojho uhľa pohľadu. Tým, že som trestný právnik, si naozaj myslím, že by sa väzba mala používať veľmi opatrne.

Nejde teda o to, že rozhodovať majú súdy a parlament má umožniť to súdu posúdiť, pokiaľ je trestné stíhanie odôvodnené?

To nechám na zváženie každého, ako to posúdi. Môj názor je takýto.

V práve platí zásada, že pred zákonom sú si všetci rovní. Prečo by mal byť Robert Fico v tomto chránený parlamentom?

Nemyslím si, že by mal byť chránený parlamentom.

Ste trestný právnik. Väčšina poslancov ním nie je, podľa čoho sa majú rozhodnúť?

Podľa toho, ako sa im to javí. Nevidím do toho, ako ktorý poslanec uvažuje. Nikomu nebudem dávať návod na to, ako sa má rozhodnúť. Je to jeho vec.

Keďže sa venujem trestnému právu, dosť dlhý čas pozorujem, že sa väzba používa úplne bežne a ľudia sú dávaní do väzby na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Burda

Robert Fico

Robert Kaliňák

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie